Novac

Solana postala sedma kriptovaluta po vrednosti - šta to rade drugačije od ostalih

Komentari

Autor: Euronews/Pascale Davies

02/09/2021

-

07:12

Solana postala sedma kriptovaluta po vrednosti - šta to rade drugačije od ostalih
Solana postala sedma kriptovaluta po vrednosti - šta to rade drugačije od ostalih - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Vrednost kriptovalute Solana porasla je ove nedelje na 106,55 evra, čime je prestigla Dodžkoin i postala sedma kriptovaluta po vrednosti. U poslednjih mesec dana, vrednost Solane je porasla za oko 220 odsto.

Ova kriptovalota prvi put se pojavila pre godinu i po dana, ali već sada joj je tržišna vrednost više od 25 milijardi evra.

Glavni razlog zbog kojeg je Solana nedavno privukla toliko pažnje jeste pojava NFT, odnosno "nezamenljivih tokena", koji mogu biti bilo šta digitalno, poput umetničkih slika ili muzike.

Solanu je pokrenuo "Degenerate Ape Academy", firma koja je prodavala kolekciju slika majmuna iz crtanih filmova. Čak 10.000 primeraka je prodato u prvih 10 minuta, što je povećalo vrednsot ove kriptovalute, jer je ona bila potrebna ljudima kako bi nastavili sa kupovinom crteža ovih majmuna.

Takođe, tvorci Solane su se usredsredili i na "DeFi" projekte (decentralizovano finansiranje), koji isključuju finansijske institucije i posrednike, a finansijske transakcije izvršavaju se putem blokčejna.

Šta Solana radi drugačije?

Prioritet Solane su pametni ugovori, programi koji se skladište na blokčejnu i pokreću se kada su ispunjeni unapred određeni uslovi. 

Ovi ugovori su automatizovani, tako da su svi sugurni u ishod, a isključuju se svi posrednici i ubrzava se proces. Upravo ovo je omogućilo Solani da iskoristi prednosti NFT tržišta i "DeFi" projekata.

I druge kriptovalute, poput Kardana, takođe planiraju ulazak u sferu pametnih ugovora, pa će to verovatno povećati konkurenciju.

Solana, takođe koristi, koristi i "proof of history" sistem (PoH), što znači da su poruke grupisane zajedno, tako da za svaku postoji dokaz kada je poslata, i šta u njoj piše. 

Iz Solane su obećali svojim korisnicima i da ih neće iznenađivati razna povećanja poreza.

Da li je Solana rival Bitkoinu i Eterijumu?

Prema podacima kompanije za kripto investicije "CoinShares", u Solanu je tokom prošle nedelje uloženo oko 6 mliona evra, dok je Bitkon izgubio oko 2,3 miliona evra investicija. Ipak, Bitkoin neće uskoro pasti sa vrha.

Solana se više posmatra kao rival kriptovaluti Eterijum, jer je tehnologija jeftinija i tvrde da nude veću brzinu transakcija - 50.000 u sekundi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis