Evropa

Moskva razmatra priznavanje novih avganistanskih vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

18:15

Moskva razmatra priznavanje novih avganistanskih vlasti
Moskva razmatra priznavanje novih avganistanskih vlasti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Moskva će razmotriti mogućnost priznavanja novih avganistanskih vlasti, nakon što se formira inkluzivna vlada, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Pozivamo na uspostavljanje inkluzivne, koalicione vlade u Avganistanu koja bi uključila sve etničke i političke snage u ovoj zemlji, uključujući etničke manjine, pa će se i pitanje priznavanja državne vlasti pokrenuti nakon završetka tog procesa", istakla je Zaharova, prenela je agencija Tas s.

Kako navodi Zaharova, Rusija naglašava potrebu da se Avganistan pretvori u mirnu, nezavisnu i ekonomski stabilnu zemlju.

Istovremeno, prema njenim rečima, "zapadne zemlje svojom spontanom operacijom napuštanja Avganistana mogu ostaviti negativan uticaj na nacije u novoj istorijskoj eri".

Zapadne zemlje su donele odluku o obliku svog prisustva u Avganistanu, ali, kako je naglasila Zaharova, nisu uspele to da učine na osnovu mandata koji je izdao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da predstave izveštaje Savetu bezbednosti UN i međunarodnoj zajednici.

 

Komentari (0)

Evropa