Evropa

Pad narko-grupe "Kompania Bello" razotkrio sofisticirani lanac šverca kokaina albanske mafije

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

12/09/2021

-

18:23

Pad narko-grupe "Kompania Bello" razotkrio sofisticirani lanac šverca kokaina albanske mafije
Zaplena droge - Copyright AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Kriminalne grupe sa Balkana u poslednjih nekoliko godina povećale su svoj uticaj u međunarodnoj mreži trgovine kokainom. Na to ukazuje najnoviji izveštaj Europol-a i UNDOC-a o krijumčarenju droge iz Latinske Amerike u Evropu, a u kom se navodi da su kriminalne organizacije sa ovih prostora sve češće označene kao "veliki igrači". Posebnu pažnju izazivaju albanske grupe koje su, kako se čini, svoj trag ostavile širom Evrope.

Izveštaj je objavljen pre nekoliko dana i u njemu je objašnjeno kako je "kriminalni pejzaž" u Kolumbiji postao raznovrsniji, te je ta situacija podstakla stvaranje novih saveza među kriminalnim grupama i nove mogućnosti za evropske kriminalne klanove. Oni, naime, sada mogu da uspostave još jače direktne kontakte sa prizvođačima u Južnoj Americi, što im u značajnoj meri olakšava posao dopremanja droge preko okeana. 

Albanske grupe su u pomenutom izveštaju odvojene od ostalih balkanskih jer i same deluju nezavisno, a veruje se da su iskoristile bliske veze sa italijanskom Ndrangetom kako bi razvile sopstvenu mrežu veleprodaje kokaina iz Latinske Amerike u Evropi.

Na širenje ovih albanskih grupa uticalo je nekoliko faktora, a u izveštaju se posebno izdvaja uspeh u uspostavljanju direktnih odnosa sa dobavljačima iz Latinske Amerike. Pojedini izveštaji ukazuju na to da su od 2012. godine albanske grupe uspostavile uticaj u ključnim lukama u Južnoj Americi – Boliviji, Venecueli, Brazilu, Kolumbiji i Ekvadoru.

I ne samo to, albanske grupe imaju uticaj i u lukama u evropskim zemljama, kao što su Belgija i Holandija, te Nemačka i Španija. 

Izveštaj iz 2012. godine italijanskih zvaničnika ukazuje na to da su albanske kriminalne grupe aktivne na prostoru od zemalja Beneluksa do Italije i da one imaju veze sa Kolumbijcima.

Pad kriminalne grupe "Kompania Bello"

Izveštaj Europola izdvaja poseban slučaj - pad grupe "Kompania Bello". U akciji koja se odigrala u septembru 2020. godine učestvovale su policije deset zemalja, a kriminalna mreža je bila jedna od najaktivnijih u Evropi. Koliko je ona bila rasprostranjena govori činjenica da je 20 osoba uhapšeno u čak osam zemalja – Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Španiji, Albaniji i UAE. Istraga je trajala pet godina i u prvobitnoj akciji uhapšena su 84 pripadnika grupe i smatra se jednom od najvećih dosadašnjih akcija protiv albanskih narko-klanova. Zaplenjeno je skoro četiri tone kokaina i više od 5,5 miliona evra.

Model po kojem su radili je bio drugačiji jer su albanske grupe mogle da kontrolišu ceo lanac nabavke kokaina, od dogovaranja velikih pošiljki direktno iz Južne Amerike do Evrope. Koristeći sofisticirana enkriptovana komunikaciona sredstva vođa organizacije, četrdesetogodišnji Albanac koji živi u Ekvadoru, pregovarao je direktno sa južnoameričkim narko-kartelima i ugovarao velike pošiljke kokaina do najvećih luka u Evropi. Zatim je sa saradnicima iz Italije, Holandije i Albanije, nastavljao distribuciju širom Evrope. 

Kokain je švercovan širom granica Evrope, korišćenjem vozila koja su imala ugrađene tajne pregrade. Kriminalci su prali svoju zaradu koristeći specijalni sistem čije poreklo je iz Kine (poznat je kao fei ch'ien sistem).

Sličan je havala sistemu, ljudi koriste fei ch'ien kako bi uplaćivali novac u mrežnoj agenciji u nekoj zemlji. Drugi operater povlači istu sumu novca bilo gde drugde u svetu i prebacuje ga krajnjem korisniku. Posle ovakve transakcije ne ostaje nikakav pisani trag koji bi mogle policijske službe da iskoriste. Veruje se da je kroz ovu mrežu oprano mnogo miliona evra.

Inače, kao jedan od zaključaka izveštaja navodi se da je došlo do promene tačaka ulaska kokaina u Evropi. Taj epicentar pomerio se severno, odnosno sa Pirinejskog poluostrva ka Holandiji.

Kao ključne luke pominju se Antverpen, Roterdam i Hamburg, a obala Severnog mora je zapravo preuzela ulogu primarne tačke za ulazak.

Veći deo kokaina koji stigne u Antverpen verovatno je namenjen organizacijama koje posluju van Holandije, odakle se droga dalje distriburira na druge evropske destinacije. Belgija je, na primer, izvestila da su grupe čiji su članovi albanske i marokanske nacionalnosti, koje su uključene u preuzimanje kokaina iz luke, proširile svoju ulogu u nabavci kokaina i razvoju kontakata u Južnoj Americi.

Severna Evropa: Švercuju kokain u pošiljkama banana

Vlasti Velike Britanije su istakle posebno albanske, među balkanskim kriminalnim grupama, te ustanovila da su one uspostavile značajnu kontrolu nad drogom na tržišu u toj zemlji. Posebnu pažnju izazvala je istraga u Nemačkoj tokom 2017. i 2018. godine zbog uvoza velike količine kokaina u pošiljkama banana iz Ekvadora do Hamburga.

Najveći deo kokaina koji stigne do Antverpena je najverovatnije namenjen za organizacije koje rade izvan Holandije, odakle kokain dalje ide do drugih delova Evrope. Belgija je objavila da su grupe marokanskog i albanskog porekla umešane u iznošenje kokaina iz luka ali i da su proširili svoju ulogu u distribuciji kokaina i stvorili kontakte u Južnoj Americi. 

Slična situacija je i u Nemačkoj, gde su aktivnosti albanskih grupa fokusirane na trgovinu drogom, posebno kokainom. Nemačke vlasti su procenile da su se 29 od 31 albanske kriminalne grupe koje su identifikovane 2019. godine, najviše bavile švercom droge i bile su odmah ispod nemačkih kriminalnih grupa (66 od 171 grupe se bavi švercom droge). Čak su prestigli i turske kriminalne grupe od kojih se od 78 čak 23 bavi drogom.

Ovome se može dodati podatak da je od svih pojedinaca koji su bili u formalnom kontaktu sa policijom zbog optužbi za šverc u 2019. godini, albanska mafija na drugom mestu po broju krivičnih dela koja su u vezi sa kokainom. Ispred njih su samo nemačke kriminalne grupe, a daleko su jače od turskih. Ali po ostalim krivičnim prekršajima, albanske grupe nisu ni u prvih deset (distribucija kanabisa, opijata i amfetamina).

Godine 2017. i 2018. nemačke vlasti su sprovele istragu grupe koja se najviše sastojala od Albanaca koja je švercovala velike količine kokaina, pod paravanom transporta banana iz Ekvadora u luku u Hamburgu.

Istraga je pokrenuta nakon što je kokain otkriven u brojnim objektima za skladištenje banana širom Nemačke, a po koji su dolazili albanski državljani koji su u Nemačku putovali samo iz tog razloga. Ovaj slučaj povezuje se i sa Paragvajem, Holandijom i Albanijom.

Južna Evropa: Korsite stare veze sa italijanskom mafijom

Za albanske kriminalne organizacije se veruje da koriste bliske veze sa italijanskom Ndrangetom. Medijski izvori sugerišu da je to zato što žele da uspostave sopstveni lanac distribucije kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i kako bi direktno bili u kontaktu sa proizvođačima droge u Kolumbiji i trajno učvrstili svoje prisustvo u regionu. 

Prisustvo albanskih kriminalnih grupa u Latinskoj Americi u medijima je povezan sa mnogim nerešenim ubistvima.

Ti klanovi su aktivni i u Italiji, a ova država je 2018. godine registrovala povećanje u zapeleni kokaina na kopnenim granicama, posebno na severoistoku. Ovo je zapravo priprisano novoj dinamici krijumčarenja koja se povezuje sa balkanskim grupama, kao što su albanske, srpsko-crnogorske i bugarske.

Albanske kriminalne grupe rade u Italiji u saradnji sa italijanskim organizovanim kriminalnim grupama. Do te saradnje je došlo zato što su Albanci odavno uspostavili ulogu u snabdevanju heroinom i kanabisom ostalih grupa u Italiji. 

Albanske grupe su umešane u distribuciju kokaina u Italiju i Albaniju. Kako se navodi u izveštaju, povećana uloga albanskih kriminalaca u distribuciji kokaina u Evropu uticala je i na smanjenje u nabavnoj ceni od 2012. godine do danas. Vrlo je moguće da je ovaj razvoj događaja uticao i na maloprodajnu cenu droge, isto od 2012. godine, ali i na njenu povećanu čistoću u odnosu na drogu koja se distribuira u SAD.

Prema navodima španskog tužioca koji se specijalizovao za korupciju i organizovani kriminal u Španiji, italijanske kriminalne grupe Ndrangeta, Kamora i Koza Nostra i dalje su prisutne u Španiji ali su prisutne i kriminalne grupe iz Nigerije, Albanije kao i iz Rusije i imaju veliki udeo u švercu droge.

Komentari (0)

Evropa