Evropa

Optuženi za teroristički napad u Parizu provocirao na sudu, morali da mu isključe mikrofon

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/09/2021

-

18:16

Optuženi za teroristički napad u Parizu provocirao na sudu, morali da mu isključe mikrofon
Optuženi za teroristički napad u Parizu provocirao na sudu, morali da mu isključe mikrofon - Copyright Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje za džihadistički napad u Parizu 2015. godine, u kom je ubijeno 130, a povređeno više stotina ljudi, prekinuto je nakratko, jer je glavni optuženi drugi dan uzastopno pokušao da u sudnici iznese svoja politička gledišta.

Salah Abdeslam, glavni optuženi, dobio je od sudije pravo da iznese svoje stavove na sudu, ali on je to pravo iskoristio da upita da li će i žrtve ratova u Siriji i Iraku biti pozvane kao svedoci, preneo je francuski Mond.

Rekao je i da se on, kao i ljudi koji su optuženi da su bili saučesnici u napadu, već tretiraju kao da su krivi iako to nije dokazano.

Sudija ga je nekoliko puta upozorio da ne skreće sa teme o kojoj se na sudu govori, a naposletku mu je isključio mikrofon.

Uprkos tome, optuženi je nastavio da govori, pa je sudija morao da prekine suđenje na 25 minuta.

Optuženi tvrdi da je "vojnik Islamske države"

Veruje se da je Abdeslam jedini preživeli član grupe koja je izvela napade, a juče je na sudu tvrdio da je "vojnik Islamske države".

Većini optuženih preti maksimalna kazna doživotnog zatvora, ukoliko ih optuže za umešanost u organizaciju i izvođenje napada.

Jedino je Abdeslam, kao direktni učesnik, optužen za ubistvo.

Među onima koji traže zadovoljenje pravde na sudu je skoro 1.800 žrtava, uključujući preživele kojima je nanet psihički bol, kao i porodice onih koji su ubijeni.

To će biti najveće suđenje u francuskoj istoriji. Tužioce i branjenike zastupa ukupno 330 advokata.

Komentari (0)

Evropa