Evropa

Zaoštravanje sukoba zbog zastave, Letonija i Belorusija međusobno proterale diplomate

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

19:26

Zaoštravanje sukoba zbog zastave, Letonija i Belorusija međusobno proterale diplomate
Zaoštravanje sukoba zbog zastave, Letonija i Belorusija međusobno proterale diplomate - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Letonija je proterala ambasadora Belorusije iz Rige i sve beloruske diplomate, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Ovo je usledilo kao odgovor na čin Belorusije, koja je iz Minska nešto ranije proterala letonskog ambasadora i osoblje ambasade, izuzev jednog člana koji održava zgradu.

U središtu ovog diplomatskog spora nalazi se zastava Belorusije.

Naime, u Rigi, glavnom gradu Letonije, održava se Svetsko prvenstvo u hokeju. Istaknute su zastave svih zemalja učesnica, a među njima je i Belorusija.

Gradonačelnik Rige Martins Stakis objavio je danas na svom Tviter nalogu da je zvanična zastava Belorusije skinuta, i da je umesto nje postavljena belo-crveno-bela, koja je nezvanična zastava opozicije u Belorusiji.

 

 

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej izjavio je da je protestna nota upućena letonskom ambasadoru.

"Ovo je cinično kršenje svih normi međunarodnog prava. U pitanju je čin državnog vandalizma. Takve akcije protiv suverene države su neprihvatljive. Naši partneri (Letonija) navodno podržavaju našu državnost, suverenitet i nezavisnost, a u stvari nas namerno provociraju, nanoseći štetu našem suverenitetu i državnosti", rekao je Makej, a prenela beloruska državna agencija Belta.

On je, takođe, zahtevao od Letonije da sprovede temeljnu istragu o ovom incidentu, ali i da se izvini i vrati zvaničnu belorusku zastavu.

Serija incidenata

Ovo se sve dešava samo dan nakon što je u Minsku prizemljen avion na liniji Atina - Vilnjus. Tom prilikom je uhapšen beloruski opozicionar i novinar Roman Protaševič.

Avion Boing 737-800 kompanije “Rajaner” nekoliko minuta pre ulaska u litvanski vazdušni prostor morao je da se okrene ka Minsku zbog navodne bezbednosne pretnje.

Zaokret aviona ka Minsku uslovio je i zaokret pažnje cele Evrope ka Belorusiji, a mediji su preneli da je "Rajanerov" avion do Minska ispratio lovac MiG-29, i to posle direktnog naređenja predsednika Aleksandra Lukašenka.

Zvaničnici zapadnih zemalja su gotovo jednoglasno osudili beloruskog predsednika Lukašenka, koji se već dva dana ne oglašava.

Komentari (0)

Evropa