Evropa

Otac i sin iz Belorusije godinu dana žive u švedskoj ambasadi: Boje se hapšenja i Lukašenkovog režima

Komentari

Autor: AFP, DW

18/09/2021

-

16:46

Otac i sin iz Belorusije godinu dana žive u švedskoj ambasadi: Boje se hapšenja i Lukašenkovog režima
Otac i sin iz Belorusije godinu dana žive u švedskoj ambasadi: Boje se hapšenja i Lukašenkovog režima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vladislav i Vitalij Kusnetšik prošle godine su zatražili politički azil u Ambasadi Švedske u Minsku. Oni od tada odbijaju da napuste kompleks, upozoravajući da mogu da dožive torturu od strane režima Aleksandra Lukašenka.

Otac i sin su u ambasadu stigli 11. septembra 2020, kako bi tražili politički azil. Iako im je prvo rečeno da se obrate negde drugde, njih dvojica su uspeli da preskoče ogradu i u ambasadi ostanu duže od godinu dana.

Šta će sa njima biti dalje, nije poznato, a slučaj je postao diplomatska glavobolja na relaciji Stokholm-Minsk.

Optuženi za nasilje nad policijom

Belorusiju su nakon predsedničkih izbora prošle godine potresali masovni protesti protiv režima Aleksandra Lukašenka. Na jednom od tih protesta, u severoistočnom gradu Vitebsk, učestvovali su i Vladislav i Vitalij početkom septembra prošle godine.

Kako je ranije AFP preneo pisanje beloruskih medija, otac i sin bili su pod istragom zbog sukoba između demonstranata i policije. Beloruske vlasti su dvojicu muškaraca optužile za pretnje i nasilje nad policijom, međutim, postoje sumnje u ovu verziju događaja.

Preti im šest godina zatvora.

"Nemamo informacije kako su istražitelji utvrdili da su policajci povređeni, pretučeni ili doživeli fizičku bol, jer vlasti nikada nisu imenovale policajce o kojima se radi", rekao je Vadim Drosov, advokat koji predstavlja Vladislava i Vitalija Kusnetšika.

On je rekao da su njegovi klijenti ostali u švedskoj ambasadi godinu dana strahujući od beloruskih vlasti, odnosno da će biti uhapšeni i mučeni, preneo je "Dojče vele".

Švedski mediji su preneli saopštenja Ministarstvo spoljnih poslova u kom se navodi da stranci ne mogu da traže azil u švedskoj ambasadi, ali MSP je stavilo do znanja da je u pregovorima sa ocem i sinom.

Drosov je rekao da su Vladislav i Vitalij podneli žalbu protiv Švedske komitetu UN protiv torture u septembru 2020. upozavajući to telo da se suočavaju sa mučenjem ako švedska akcija dovede do njihovog hapšenja.

To telo je 1. oktobra pristalo na preliminarne mere koje obavezuju Švedsku da se suzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle da dovedu do hapšenja muškaraca, a Švedska je pozvana da im se odobri imunitet.

"Preliminarne mere ne obavezuju švedsku vladu da priznaju Kusnetšikove kao izbeglice, ili da im obezbede dozvolu boravka, čak i ako to mogu da urade", dodao je. Rekao je da će telo UN da razmatra žalbu u novembru, a oni će do tada sigurno ostati u ambasadi.

Kako prenosi "Dojče vele", njima je u ambasadi obezbeđen smeštaj. Međutim, posete im nisu dozvoljene. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa