Evropa

Belorusija objavila transkript razgovora beloruskog kontrolora i aviona

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

25/05/2021

-

15:37

Belorusija objavila transkript razgovora beloruskog kontrolora i aviona
Belorusija objavila transkript razgovora beloruskog kontrolora i aviona - Copyright EPA/TOMS KALNINS

veličina teksta

Aa Aa

Belorusko ministarstvo saobraćaja objavilo je transkript razgovora kontrole leta i pilota "Rajanera" koji je prinudno spustio avion u Minsk zbog, kako se ispostavilo, lažne bombe.

Belorusija je tokom ovog incidenta, koji je pokrenuo međunarodnu osudu i sankcije protiv nje, uhapsila novinara i opozicionara Romana Protaševiča koji je putovao iz Atine za Vilnjus avionom Rajanera.

Rojters navodi da se transkript objavljen danas razlikuje se od delova razgovora kontrolora i posade aviona koji su prethodno objavljeni na beloruskoj državnoj TV.

Prema transkriptu, dispečer iz Minska je pilotu rekao da je "prema informacijama specijalnih službi" bomba postavljena u avion, i da će biti detonirana u Viljnusu.

Dispečer je rekao kako je "nekoliko aerodroma" dobilo mejlove o bombi, i da mu savetuje da sleti u Minsk zbog bezbednosti.

Pilot je pitao da li je u pitanju preporuka aerodroma iz Atine ili Viljnusa.

"Ovo je naša preporuka", odgovorio mu je dispečer.

Kada je avion prizemljen, uhapšen je opozicionar Roman Protaševič, koji je išao iz Atine za Vilnjus, što su lideri zapadnih zemlja nazvali "državnim piratstvom".

Belorusija je saopštila da je avion "Rajanera", na liniji Atina - Vilnjus, prizemljila nakon što je dobila poruku od palestinskog Hamasa, koji je zapretio da će letelicu razneti iznad beloruskog vazdušnog prostora, ukoliko Evropska unija ne osudi Izrael zbog konflikta u Gazi.

Lideri Evropske unije dogovorili su niz sankcija protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka zbog ovog incidenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa