Evropa

Grčka testirala bespilotnu letelicu za isporuku lekova

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2021

-

23:57

Grčka testirala bespilotnu letelicu za isporuku lekova
Grčka testirala bespilotnu letelicu za isporuku lekova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka je danas testirala dron za isporuku lekova u izolovane predele bez zagađenja životne sredine tako što je poslala bespilotnu letelicu u selo sa 200 žitelja.

Crveni dron sa četiri elise poleteo je iz grada Trikala na severozapadu zemlje i leteo tri kilometra ka mestu Leptokarija.

Zaustavio se dva puta, ispred apoteke, gde su zaposleni istovarili lekove iz pregrade za prtljag, a zatim na njivi, prenosi Rojters.

"Tehnologija može da pruži stvarna rešenja za stvarne probleme sa kojima se danas suočavamo. Danas smo prebacili lekove apoteci, sutra to može biti i za hitne slučajeve", rekao je gradonačelnik Trikale Dimitris Papasterđoju.

Dron je razvijen u okviru progrema "Harmonije" koji finansira EU s ciljem rešenja za transport korišćenje resursa sa niskim nivoom ugljenika.

Program sa dronovima osmišljen je za ljude koji imaju problem mobilnosti, žive u udaljenim mestima i za hitne slučjaeve.

Program "Harmonija", u okviru kojeg sa razvijaju i autonomna vozila. biće testirani u još šest gradova u EU i Velikoj Britaniji.

Komentari (0)

Evropa