Evropa

Nemačka policija za Euronews Srbija: Nije bilo talačke krize, napadač prebačen u pritvorsku kliniku

Komentari

Autor: Tara Tomović

22/09/2021

-

15:22

Nemačka policija za Euronews Srbija: Nije bilo talačke krize, napadač prebačen u pritvorsku kliniku
Nemačka policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tridesetogodišnji F.K. koji je izvršio napad na dvoje ljudi u Lastinom autobusu na liniji Dortmund-Beograd, prebačen je u pritvorsku jedinicu specijalističke klinike gde mu je izdata mera pritvora, potvrdili su iz Policijske uprave Srednja Frankonija u izjavi za Euronews Srbija.

Osumnjičeni napadač je danas izveden pred istražnog sudiju koji navodi da se ne može isključiti da je  "psihički neuračunljiv". Napadač, koji se, kako navodi nemačka policija, tereti se za pokušaj ubistva, branio se ćutanjem.

Istraga je pokazala da je uzrok nasilja bila svađa u autobusu, ali i da nije bilo indicija ni o kakvoj talačkoj krizi.

Tridesetogodišnji F.K. je, kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, pokrenuo svađu zbog toga što je dvadesetogodišnjak spustio sedište i zaspao.

"Uhapšeno lice je iskoristilo svoje pravo da ne govori bez prisustva advokata, te za sada ne možemo dati nikakve informacije o motivima za ovakav zločin", rekli su nam iz nemačke policije za Euronews Srbija i naveli da je usnuli putnik primio udarce u glavu.

 

 

Ranije danas su za Euronews Srbija iz Udruženja vozača "Laste" potvrdili da se trojica vozača i 13 putnika nalaze u hotelu gde čekaju da novi autobus dođe po njih.

Vozilo u kojem je izbio incident nije moglo da nastavi put zbog stakla koje su nemački pripadnici policije, koji su prethodno blokirali autoput, razbili pri upadu u autobus.

Kako je došlo do incidenta

Do incidenta je došlo sinoć kasno popodne kada je u autobusu srpskog prevoznika "Lasta", koji je putovao na relaciji Dortmund-Beograd, došlo do svađe, nakon čega je F.K, koji je u autobus ušao u Frankfurtu, nasrnuo na dva putnika. 

Prema informacijama koje su preneli nemački mediji, u trenutku kada je drama eskalirala u autobusu srpskog prevoznika, putnici koji su se našli u vozilu uspeli su da pobegnu napolje, a napadač je ostao u vozilu sa tri vozača "Laste".

Napadač je uhapšen sinoć oko 21.30 u akciji nemačke policije u kojoj je učestvovala u specijalna jedinica SEK. Neposredno pre hapšenja vozilo su napustili i vozači laste, tako da je F.K. ostao sam u autobusu. 

Nakon hapšenja, zvaničnim saopštenjem se oglasila i policija Srednje Frankonije, koja je reagovala u ovom slučaju. Oni su naveli da je uhapšeni napadač je 30-godišnji državljanin Srbije.

profimedia

 

Iako se isprava sumnjalo da je muškarac naoružan, policija je navela da za sada nije pronađeno oružje. U sinoćnjem saopštenju nemačke policije navedeno je i da su u incidentu dve osobe lakše povređene.

"Autobus se zaustavio između Hilpoltštajna i Gredinga, a putnici su napustili vozilo. Trojica vozača i uhapšeni muškarac ostali u autobusu", naveli su u policiji ističući da je započeta opsežna istraga.

"U daljoj istrazi, koju će voditi specijalna kriminalistička policija, biće saslušani svedoci. Pretnja je uspešno okončana zahvaljujući koordinaciji velikog broja specijalnih službi", saopštila je policija Srednje Frankonije.

Zbog incidenta nemačka policija je sinoć zatvorila autoput A9 između Hilpoltštajna i Gredinga u oba pravca, a nemački mediji preneli su da je reč o talačkoj krizi. 

Nemačka policija je, prema informacijama Tanjuga, u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom bila u kontaktu sa jednim od vozača, koji su bili zatvoreni u autobusu sa napadačem.

Šok bombe i upad policije u autobus

Akcija hapšenja sprovedena je nešto pre 22 sata u utorak, kada su specijalne jedinice nemačke policije SEK upale u autobus. Lokaciju su sve vreme nadletali helikopteri, a kada je akcija pokrenuta, svetla, kojim je helikopter osvetljavao mesto na kojem se nalazio autobus, na trenutak su ugašena i usledio je upad policije.

Kako je preneo nemački "Bild" čule su se i tri detonacije, a policija je saopštila da se radilo o šok bombama koje su bačene.

Prema pisanju nemačkog "Bilda", pošto se radilo o stranom autobusu pregovori sa napadačem nisu bili jednostavni, a i on je, kako tvrdi liste, izgovarao nesuvisle rečenice.

Komentari (0)

Evropa