Evropa

Ko je Olaf Šolc, kandidat za kancelara Nemačke zvani "Šolcomat"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

25/09/2021

-

19:05

Ko je Olaf Šolc, kandidat za kancelara Nemačke zvani "Šolcomat"
Ko je Olaf Šolc, kandidat za kancelara Nemačke zvani "Šolcomat" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Olaf Šolc možda nije političar sa najviše harizme, i ne dospeva često u centar pažnje. Međutim, prema trenutnim anketama, vicekancelar i trenutni ministar finansija je najverovatniji naslednik Angele Merkel na mestu kancelara Nemačke, 16 godina nakon njegovog mentora, Gerharda Šredera.

Bio bi to trijumf za čoveka koji se sa 17 godina pridružio Socijaldemokratskoj partiji (SDP), jednoj od najstarijih partija u Evropi.

Šolc je rođen u Osnabriku, ali je odrastao u Hamburgu. Studirao je pravo i bio gradonačelnik Hamburga od 2011. do 2018. godine.

Često je predmet ismevanja zbog monotonog govora i strogog izgleda, te je dobio nadimak "Šolcomat". 

Bio je i ministar rada, dugo je podržavao stavove kao što je povećanje minimalne plate, a slogan njegove kampanje je "#ausrespekt" (iz poštovanja).

profimedia

 

Od 2018. godine je ministar finansija, a suočio se sa oštrim kritikama da je "spavao na vlasti" tokom "skandala Vajrkard", kada je nemački provajder finansijskih usluga otpužen za vođenje lažnih knjiga i manipulativno poslovanje.

Nezavisno telo za finansijski nadzor Nemačke, koje podnosi izveštaje ministarstvu finansija, navodno nije primetilo da je 1,9 milijardi evra "isparilo" 2020. godine.

Njegovo učešće na nedavnom samitu G20 je izazvalo burne reakcije, jer je predložio minimalni globalni korporativni porez.

Povećanje minimalne satnice

Na domaćem planu, u SDP-u, Olafu Šolcu nije uvek bilo lako. Izgubio je unutarstranačke izbore 2019. godine, i nije uspeo da postane jedan od predsednika partije.

Uprkos tome, nastavio je da oštrim i britkim stilom komentariše resorna pitanja, a često nije štedeo ni političke protivnike.

Što se tiče predizbornog programa, Šolcov cilj je da poveća minimalnu cenu radnog sata u Nemačkoj sa 9,60 evra na 12 evra.

Zbog ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, nakon godina budžetskog suficita, Nemačka sada ima milijarde evra duga.

Međutim, Šolc je ipak dobio pohvale za način na koji je vodio zemlju kroz krizu.

"Sve je to skupo, ali da ništa nismo uradili bilo bi  još skuplje", rekao je.

"Da se CDU i CSU malo odmore"

Nad svojim suparnicima u kancelarskoj trci, Analenom Berbok i Arminom Lašetom, Šolc je dobio prednost zbog toga što nije pravio toliko grešaka kao oni.

Naime, tokom velikih poplava u Nemačkoj, Lašet je viđen kako se smeje u pozadini dok predsednik države daje izjavu.

Berbok je i sama prošla kroz nekoliko skandala, koji se tiču toga da je plagirala delove svoje knjige, kao i delove biografije.

 

 

Šolcovo bogato iskustvo, zbog kojeg verovatno i nije mnogo "izletao" i pravio slične greške, moglo bi da bude još jedna stvar koja će ga preporučiti za potencijalno kancelarsko mesto.

Ukoliko Socijaldemokrate dobiju priliku da prave koaliciju, Nemačka bi mogla da dobije ono što se naziva "semafor vlada" - Crveno za SPD, Žuto za FPD (Stranka slobodnih demokrata) i zeleno za partiju Zelenih.

Ovo bi se dobro uklopilo i u Šolcove planove, koji smatra da bi "bilo dobro da se CDU i CSU odmore u opoziciji".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa