Evropa

U Barseloni protesti zbog hapšenja Pućdemona, Vlada Španije poručila da "mora da se suoči sa pravdom"

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

13:02

U Barseloni protesti zbog hapšenja Pućdemona, Vlada Španije poručila da "mora da se suoči sa pravdom"
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, File - Copyright Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, File

veličina teksta

Aa Aa

Oko 400 građana Barselone okupilo se danas ispred konzulata Italije u tom gradu, tražeći da se oslobodi bivši katalonski lider Karles Pućdemon, koji je uhapšen na Sardiniji po međunarodnoj poternici Španije.


Učesnici protesta uzvikuju "Pućdemon, naš predsednik", "Nezavisnost", "Sramota", "Živela katalonska republika" i mnoge druge, piše La Vangvardia.

Kako se navodi, policija je sprečila okupljanja ispred glavnih vrata konzulata i pomerila demonstrante ka sporednim vratima, a obezbeđuje i Vladinu kancelariju koja se nalazi nedaleko odatle.

Među učesnicima je i nekoliko zagovornika nezavisnosti Katalonije, poput predsednice katalonskog parlamenta Laure Boras.

Tanjug/AP Photo/Joan Mateu

 

"Mora da se suoči sa pravdom"

Španska Vlada je, uoči njegovog izručenja, saopštila da Pućdemon "mora da se suoči sa pravdom u Španiji".


"Gospodin Pućdemon se mora potčiniti postupcima sudova, baš kao i svaki drugi građanin", navodi se u saopštenju kabineta španskog premijera Pedra Sančesa, a prenosi agencija Rojters.

Katalonskog lidera zadržala je italijanska granična policija na aerodromu Algero kada je juče uveče stigao na Sardiniju.

On bi danas trebalo da se pojavi pred italijanskim sudom, iako je nejasno da li će sudija odlučiti da li će Pućdemon biti izručen ili neće, izvestila je italijanska novinska agencija ANSA.

"Verujemo da će pravosudni organi pustiti Pućdemona. Ovo je četvrti put da se to dogodilo", izjavio je njegov advokat Gonzalo Bojer za radio "Kadena Ser".

Evropski nalog za njegovo hapšenje prethodno je izdala Španija, koaj traži da bude izručen zbog toga što je imao ulogu u sazivanju referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Španija je za Pućdemona optužila za pobunu, tvrdeći da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godina koji su španski sudovi ocenili nezakonitim.

U martu mu je Evropski parlament oduzeo imunitet koji je uživao kao član tog parlamenta od 2019. godine. Od tada je živeo u egzilu u Belgiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa