Evropa

Posmatrači OEBS: Registrovali smo probleme na izbornim mestima u Berlinu

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

14:18

Posmatrači OEBS: Registrovali smo probleme na izbornim mestima u Berlinu
Posmatrači OEBS: Registrovali smo probleme na izbornim mestima u Berlinu - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Posmatrači OEBS-a registrovali su probleme koji su postojali na nedavnim izborima u Berlinu.


"Registrovali smo probleme na izbornim mestima u Berlinu", kazala je šefica posmatračke misije Lolita Čigane u izjavi nemačkim medijima.

Istovremeno je ukazala da se iz pojedinih slučajeva na biračkim mestima ne može donositi zaključak o izborima u Nemačkoj, jer nisu sva biračka mesta nadzirana.

"Međutim mi smo to registrovali i pratimo šta izveštava štampa", dodala je ona.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst

 

U Berlinu, naglašava, postojalo je veliko interesovanje i dodaje da je u vreme glasanja održavan i maraton. Kako je rekla, na mnogim biračim mestima zabeležen nedostatak glasačkih listića, zbog čega su glasači vraćani, ali i drugi problemi usled kojih se traži i poništavanje glasanja u glavnom gradu Nemačke.

Pogrešni glasački listići, mnogi su glasali nakon zatvaranja birališta

Kako su mediji ranije takođe pisali, na nekim biralištima našli su se pogrešni glasački listići, a takođe mnogi birači su glasali i nakon zatvaranja birališta.

Pravni eksperti postavljaju pitanje da li se glasanje može smatrati legalnim ili ga treba poništiti.

Prema izbornim zakonima, glasanje se mora ponoviti ako se ustanovi da su propusti i greške bile dalekosežne, to jest velike. Za sada je nejasno da li će se izbori u Berlinu ponoviti u celom gradu, ili samo u onim okruzima u kojima je bio najveći haos.

Inače, Stranka Zelenih ostvarila je istorijski uspeh u gradu-pokrajini Berlin sa osvojenih 23,5 odsto glasova na jučerašnjim održanim parlamentarnim izborima u Nemačkoj. Sledi Socijaldemokratska partija sa 21,5 odsto. Uspeh Zelenih mogao bi da znači i da bi nova gradonačelnica mogla da postane Berina Jaraš, prenose nemački mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa