Evropa

Politički zemljotres u Gracu - šefica Komunističke partije nova gradonačelnica

Komentari
Politički zemljotres u Gracu - šefica Komunističke partije nova gradonačelnica
Politički zemljotres u Gracu - šefica Komunističke partije nova gradonačelnica - Copyright EPA/ GEORG HOCHMUTH

veličina teksta

Aa Aa

Elke Kar je u nedelju je na izborima u Gracu pobedila tada aktuelnog gradonačelnika iz Austrijske narodne partije (OVP) Zigfrida Nagla koji je na toj funkciji bio 18 godina i time postala nova gradonačelnica ovog grada.

Izborna pobeda Komunističke partije Austrije u Gracu izazvala je politički potres u Austriji. U svom obraćanju novinarima i sama Kar je rekla da ankete nisu predviđale takav uspeh, a njegove "razmere su više nego neočekivane".

"Neki daju obećanja u nedeljama pre izbora. Mi smo tu svaki dan, već godinama, za ljude, a na kraju i za one najsiromašnije", preneo je AFP njenu izjavu.

Deli građanima deo svoje plate

Kako austrijski tabloid Hojte piše, Kar je omiljena lokalna političarka koja mesečno građanima podeli na hiljade evra od svoje plate. Kao zamenica gradonačelnika, zarađivala je 10.000 evra mesečno - za sebe bi zadržala između 1.400 i 1.900 evra, a ostalo bi podelila ljudima u nevolji.

Po još jednoj stvari je Kar drugačija od svojih političkih protivnika. Ona razgovara sa više od 100 građana nedeljno, a kako Hojte dalje navodi, spremna je da sa njima telefonski razgovara i od kuće. Praksa joj je i da nakon takvih razgovora zakaže i lični susret. 

Hojte dalje navodi da se njena praksa proširila u komunističkoj partiji, pa su i njene kolege počele da se odriču dela primanja zbog popularnosti među građanima.

Inače, na održanim izborima ona je pobedila konzervativnog gradonačelnika iz Austrijske narodne partije (OVP) Zigfrida Nagla koji će nakon 18 godina morati da napusti kabinet gradonačelnika.

Grac, drugi po veličini austrijski grad koji ima više od 220.000 birača, često daje velik broj glasova Austrijskoj komunističkoj partiji koja gotovo da ne postoji u ostatku zemlje. KPO još nije otkrio sa kojim će strankama sastaviti vladu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa