Evropa

Danas izbori u pokrajini Gornjoj Austriji i lokalni izbori u Gracu

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2021

-

12:16

Danas izbori u pokrajini Gornjoj Austriji i lokalni izbori u Gracu
Ilustracija - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

U austrijskoj pokrajini Gornja Austrija danas se održavaju pokrajinski izbori, a u Gracu lokalni izbori na kojima se odlučuje o gradskoj vlasti.

U Gornjoj Austriji do 16 sati građani glasaju za novi saziv pokrajinske skupštine, a aktuelno je na vlasti vlada koju čine Narodna partija Austrije (OVP) I Slobodarska partija (FPO).

Na pokrajinskim izborima učestvuje 11 partija, što je rekordan broj, koji do sada nije nikada viđen.

Prema istraživanjima javnog mnjenja u pokrajinsku skupštinu ućiće svakako OVP, FPO, Socijaldemokratska partija (SPO), Zeleni, ali i Neos.

Zanimljivo je da će cenzus, najverovatnije, preći i nedavno osnovana stranka “Ljudi-sloboda-osnovna prava” (MFG) koju čine antivakseri.

Svakako se očekuje da će na prvom mestu ostati OVP, koja bi se mogla vratiti na rezultat iznad 40 odsto.

Zanimljiva biće borba za drugo mesto, koju vode SPO i FPO.

FPO, koja je proteklih godina bila uzdrmana zbog afere "Ibica" mogla bi izgubiti veliki broj birača, a SPO bi mogla ojačati.

U istraživanjima javnog mnjenja obe stranke su na oko 20 odsto, SPO nešto ispod, a FPO nešto iznad.

I na lokalnom nivou bi mogla da bude potvrđena dominacija OVP, koja kandiduje direktno u 436 od 438 opština, a u dve podržavajući građanske liste.

Izbori se održavaju danas i u glavnom gradu pokrajine Štajerska, Gracu, gde građani treba da izaberu novi saziv gradske skupštine.

Očekuje se da će gradonačelnik Zigfrid Nagl iz OVP, koji je na toj funkciji već 18 godina, uspeti da odbrani svoj položaj.

U gradsku skupštinu ući će, prema prognozama, ponovo OVP, SPO, FPO, Zeleni, Neos, ali i Komunistička partija Austrije (KPO).

Ukupno na ovim izborima učestvuje 14 partija I grupacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa