Evropa

Ruteova koalicija počinje pregovore za novu vladu

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2021

-

18:15

Ruteova koalicija počinje pregovore za novu vladu
Ruteova koalicija počinje pregovore za novu vladu - Copyright AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Četiri holandske političke stranke, uključujući Narodnu partiju za slobodu i demokratiju (VVD) privremenog premijera Marka Rutea, složile su se danas da započnu pregovore o formiranju nove koalicione vlade, što je napredak koji dolazi više od šest meseci nakon nacionalnih izbora.

Radi se o četiri stranke koje su činile i prethodnu Ruteovu vladu, iako se smatralo nemogućim da bi oni mogli da održe savezništvo nakon izbora 17. marta, na kojima je najveći rival VVD, proevropska stranka levog centra D66, ostvarila značajan rezultat, prenosi Rojters.

Do kompromisa je došlo nakon što je liderka D66 Sigrid Kag poručila da će pregovarati sa strankama desnice, pošto su jedina preostala alternativa novi izbori, a to bi njoj značilo dalje odlaganje formiranja vlade i verovatno nikakvu promenu situacije.

Koaliciju, koja je od izbora u tehničkom mandatu, čine VVD, demohrišćanska CDA, Hrišćanska unija i D66, a premijer Rute je izjavio da bi četiri stranke mogle zaista da naprave "novi početak" i da tako formirana vlada ne bi bila "nastavak stare".

Rute (54) je na vlasti od 2010. godine i njegova stranka je pojedinačno najjača u parlamentu, ali sa samo 22 odsto osvojenih glasova potrebno im je nekoliko partnera za formiranje vlade, od ukupno 17 političkih stranka koje imaju poslanike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa