Evropa

NATO pozdravio dogovor Beograda i Prištine: Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2021

-

22:37

NATO pozdravio dogovor Beograda i Prištine: Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region
NATO pozdravio dogovor Beograda i Prištine: Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Portparol NATO Oana Lungesku izjavila je da ovaj savez pozdravlja sporazum koji je danas postignut u Briselu između Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije.

"Misija Kfora predvođena NATO-om imaće fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju efikasne primene sporazuma, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. kojom se Kforu nalaže da obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu", rekla je Lungesku.

Kako se navodi u saopštenju, ona je podsetila da je prethodnih dana generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg vodio razgovore sa zvaničnicima obe strane.

"Generalni sekretar Stoltenberg je razgovarao sa predsednikom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o potrebi deeskalacije, suzdržanosti i povratka dijalogu i radujemo se što ćemo sutra imati specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u sedištu NATO-a, gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i Severnoatlantskim savetom", kaže Lungesku.

Istakla je da NATO nastavlja da čvrsto podržava dijalog uz posredovanje EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

"Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region i ključan je za stabilnost u celom regionu", zaključuje Lungesku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa