Evropa

EU pozdravila dogovor o rešenju krize na severu KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2021

-

18:31

EU pozdravila dogovor o rešenju krize na severu KiM
KFOR - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija pozdravila je dogovor o rešenju krize na severu Kosova i Metohije koji je danas postignut u Briselu i pozvala obe strane da primene sve ranije postignute dogovore i da nastave dijalog u cilju normalizacije odnosa.

"EU je tokom današnjih pregovora 'primila k znanju' zabrinutost Beograda zbog nesprovođenja dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i zbog toga što u nedavnom slučaju pred Apelacionim sudom Kosova nije postojalo veće u kojem većinu sudija čine kosovski Srbi", saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). 

EU će kao posrednik raditi na rešavanju otvorenih pitanja koja proističu iz Briselskog sporazuma sa obe strane, navodi se u saopštenju i dodaje da će to biti prioritet na jednom od narednih sastanaka glavnih pregovarača pre kraja godine.

Iz Brisela podesećaju da je danas, 30. septembra 2021. godine, nakon opsežnih razgovora koje su vodili Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Besnik Bislimi, glavni pregovarač za Kosovo, i Petar Petković, glavni pregovarač Srbije, postigli dogovor da se razreše tenzije na severu Kosova i radi na održivom rešenju koje omogućava slobodu kretanja svim ljudima.

Dve strane su se dogovorile da jedinice specijalne policije koje su trenutno razmeštene na Jarinje i Brnjak budu uklonjene zajedno s barikadama počev od 2. oktobra u 8.00 najkasnije do 16.00.

Kfor će se rasporediti na Jarinju i Brnjaku pre početka istovremenog uklanjanja i ostaće tamo  približno dve nedelje radi zaštite bezbednog i sigurnog okruženja i garantovanja slobode kretanja.

Posle mera za deeskalaciju situacije na terenu, navodi se u saopštenju, počeće primena režima nalepnica kao što je dogovoreno u okviru dijlaoga pod okriljem EU kao privremena mera dok ne bude dogovoreno trajno rešenje.

Radna grupa kojom predsedava EU, a sastoji se od EU, Beograda i Prištine, biće osnovana kako bi se pronašlo trajno i održivo rešenje za pitanje registarskih tablica zasnovano na standardima i praksi EU. Prvi sastanak Radne grupe održaće se 21. oktobra 2021. godine u Briselu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa