Evropa

Neverovatna scena iz Praga: 30.000 sveća obasjalo zamak, po jedna za svaku žrtvu kovida

Komentari

Autor: Euronews

11/05/2021

-

10:47

Neverovatna scena iz Praga: 30.000 sveća obasjalo zamak, po jedna za svaku žrtvu kovida
Neverovatna scena iz Praga: 30.000 sveća obasjalo zamak, po jedna za svaku žrtvu kovida - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Predsednički zamak Hradčani u Pragu obasjalo je sinoć 30.000 sveća, simbolično po jedna za svaku žrtvu pandemije kovida 19 u Češkoj. Prvu sveću zapalio je predsednik Miloš Zaman.

Češka, nacija od oko 10,7 miliona stanovnika, je je jedna od najteže pogođenih država u Evropi, a od poslednica virusa korona preminulo je majamnje 29.711 ljudi, javlja AP.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

 

Nakon što je održan minut ćutanja, Zaman je zapalio sveću, a u govoru se zahvalio medicinskim radnicima i svima koji su se borili protiv pandemije.

Zeman je rekao da su neki od tih ljudi umrli "jer smo prerano podglegli iskušenju da olakšamo (restriktivne mere)".

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

 

Rekao je da se nada da su Česi iz toga naučili, a njegove reči stigle su na dan kada je Češka ublažila mere.

Najnovije ublažavanje usledilo je nakon što je broj novih infekcija pao na nivo iz avgusta, kada vlada nije dovoljno brzo reagovala na veći broj infekcija, što je kasnije doprinelo rekordnom broju umrlih od ove zaraze.

U ovoj zemlji su juče, da podsetimo, otvorene prodavnice prvi put u 2021. godini u sklopu ublažavanja ograničenja uvedenih protiv širenje korona virusa, prenosi Tanjug.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

 

Frizerski saloni i saloni lepote otvoreni su pre nedelju dana, a učenicima u osnovnim školama dozvoljeno je da se vrate u učionice tako što će se sedmično rotirati.

Bašte u češkim restoranima biće otvorene od 17. maja, izjavio je češki ministar industrije Karel Havliček, dok zemlja nastavlja da ublažava ograničenja uvedena radi sprečavanja širenja korona virusa.

Komentari (0)

Evropa