Evropa

Evropska komisja o "Pandora papirima": Poziv nacionalnim vlastima da reaguju

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

14:25

Evropska komisja o "Pandora papirima": Poziv nacionalnim vlastima da reaguju
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisja kaže da je zaintersovana za borbu protiv izbegavanja plaćanja poreza, na svim nivoma, ali da nije u poziciji da daje komentare ili deluje u bilo kom konkretnom slučaju koji se navodi u "Pandora papirima". EK poziva nacinalne vlasti i pravosidene sistem da reguju u konkretnoim slučajevima.

"Pozivamo nadležne vlasti na nacionalnim i regionalnim nivoima da reaguju po pitanju individualnih slučajeva, a njihove pravosudene sisteme da ispune svoje obaveze po ovom pitanju", kaže portparolka EK Dana Spinat.

Povodim "Pandorinih papira" koje otkrivaju tajne off šor poslove velikog broja najviših zvaničnika iz 90 zemlja širom sveta, među kojima su i premijer Češke, Andrej Babiš i nekadašnji komesar EU, Dzon Dali, u Briselu kažu da se "ne bave se pojedinačnim slucajevima", a da im je "teško da daju sveobuhvatni odgovor" kada je reč o bilo kakvim dokazima o učešću ovih ljudi u navedenim aktivnostima.

Navodi se da je u pitanju "međunardona istraga spolja" koju EU prati sa interesovanjem jer se bavii pitanjima koje su za Brisel od velike važnosti.

U EK dodaju da oni rade na jačanju zakonodavstva unutar EU kako bi se obezbedili najviši standardi transprentnosti i pravičnosti poreskih sistema.

"Borba porotiv zlobutrebe i izbegavanja poreskih obaveza sada je bitnija nego ikada kako bi se troškovi nastali kao posledica pandemoje Kovid-19 ravnomerno podelili među poreskim obveznicima i time ojačao privredni opravak", zaključuju u Komsiji.

U Briselu dodaju da je EU veoma napredovala prethodnih godina u oblastii poreskih zakona kako unutar EU 27 tako i u saradnji sa partnerima širom sveta, kao u borbi protiv pranja novaca.

Pandorini papiri otkrivaju tajne ofšor poslove 35 svetskih lidera, uključujući sadašnje i bivše predsednike, premijere i šefove država. Oni takođe osvetljavaju tajne finansije više od 300 drugih javnih zvaničnika, poput ministara u vladi, sudija, gradonačelnika i vojnih generala u više od 90 zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa