Evropa

Iz Francuske stižu kritike za Veliku Britaniju: Evropske zemlje će izvršiti pritisak na London da poštuje Bregzit

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

16:32

Iz Francuske stižu kritike za Veliku Britaniju: Evropske zemlje će izvršiti pritisak na London da poštuje Bregzit
AP/Benoit Tessier - Copyright AP/Benoit Tessier

veličina teksta

Aa Aa

Evropske države će u roku od nekoliko dana objaviti mere kojima će izvršiti pritisak na London, kako bi ga primorale da se pridržava sporazuma o Bregzitu, saopštio je danas za radio "Evropa 1" francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon.

On nije rekao koje bi to mere bile, ali je u intervjuu primetio da Britanija zavisi od energije kojom se snabdeva sa evropskog kontinenta, prenosi Rojeters.

Bon je pomenuo i je da je Francuska bila ogorčena zbog odluke lokalnih vlasti ostrva Džersi, koje nije formalno deo Velike Britanije ali se vodi kao njen autonomni posed, da odbiju izdavanje dozvole za ribolov desetinama francuskih plovila.

"Juče sam razgovarao sa svojim evropskim kolegama o ovoj temi. U narednih nekoliko dana, preduzećemo mere na evropskom ili nacionalnom nivou da izvršimo pritisak na Veliku Britaniju", najavio je Bon.

Francuski ministar je naglasio da će EU braniti svoje interese, pre svega diplomatski, ali ako to ne uspe, onda i preduzimanjem mera.

Tom prilikom je napomenuo i da je Britanija u većoj meri zavisna od energetskih resursa Unije i da joj u tom smislu ne ide u prilog da radi na štetu EU.

Takođe, i premijer Francuske Žan Kasteks izjavio je danas u parlamentu da Velika Britanija ne poštuje svoje obaveze iz Bregzita o ribolovu.

"Britanija ne poštuje svoj potpis. Mesec za mesecom, Velika Britanija postavlja nove uslove i odlaže davanje konačnih licenci. To se ne može tolerisati", kazao je Kasteks, prenosi Rojters.

On je dodao da ukoliko pravni resursi unutar radnog okvira Evropske unije ne dovedu do zadovoljavajućeg ishoda, Francuska će dovesti u pitanje sve bilateralne sporazume sa Britanijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa