Evropa

U Rumuniji obustava hospitalizacija i operacija na 30 dana

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

13:07

U Rumuniji obustava hospitalizacija i operacija na 30 dana
U Rumuniji obustava hospitalizacija i operacija na 30 dana - Copyright Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Rumunski šef Odeljenja za vanredne situacije (DSU) Raed Arafat najavio je da će biti izdata naredba prema kojoj će na period od 30 dana biti obustavljene hospitalizacije i operacije kao i druge medicinske procedure koje se mogu pomeriti, a zbog trenutne situacije sa koronavirusom.


Raed Arafat na konferenciji za novinare je rekao da zbog situacije sa koronavirusom trenutno postoji pritisak na hitni i zdravstveni sektor, prenosi Adjerpres.

A sa tim u vezi, kako je naveo, skrenuo je i pažnju na činjenicu da se u roku od nedelju dana broj infekcija udvostručio i da "još uvek nema tendencije smirivanja ili opadanja".

"Nakon razgovora sa kolegama iz Ministarstva zdravlja, analiza koje su napravljene u Nacionalnom centru za interventnu komandu i koordinaciju, razgovora sa nekoliko rukovodilaca bolnica, moramo da izdamo naredbu, na 30 dana, koja predviđa da će rukovodioci javnih zdravstvenih ustanova naložiti mere za obustavljanje hospitalizacija, za operacije i za druge hitne tretmane i istrage koje se mogu pomeriti," rekao je Arafat.

Dodao je da će tu naredbu naložiti rukovodioci jedinica za javno zdravlja.

Arafat je, međutim, naglasio da se ove odredbe neće odnositi na hitne slučajeve, trudnice koje zahtevaju obavezne preglede, pacijente koji imaju rak ili kojima je potrebna dijaliza, kao i na one koji moraju redovno da dolaze u bolnicu radi praćenja, ispitivanja ili lečenja.

Navodi da će se takvi medicinski postupci i dalje izvoditi u javnim medicinskim ustanovama, te da su mere primenljive na osnovu analiza lekara specijalista.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa