Evropa

Zastali pregovori o formiranju "Semafor" koalicije u Nemačkoj: Tačka sporenja - finansije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/10/2021

-

08:41

Zastali pregovori o formiranju "Semafor" koalicije u Nemačkoj: Tačka sporenja - finansije
Analena Berbok i Kristijan Lindner - Copyright EPA/FILIP SINGER

veličina teksta

Aa Aa

U Nemačkoj su trenutno zastali pregovori o formiranju nove vlade između Socijaldemokratske partije (SPD), Zelenih i Slobodarske stranke (FDP).


Razgovori o takozvanoj "Semafor" koaliciji su, nakon nedelju dana, stali zbog velikih razlika u stavovima na temu finansija.

SPD i Zeleni žele da poreski "opterete" više one koji dobro zarađuju, dok je FDP striktno protiv i smatra da bi to bilo protivno Ustavu.

Takođe SPD i Zeleni žele novo zaduživanje zemlje, a FDP insistira na zaustavljanju uzimanja novih dugova.

Pregovarači najavljuju da će u petak javnost informisati o aktuelnom stanju u pregovorima.

Da podsetimo, parlamentarni izbori u Nemačkoj održani su 26. septembra, a tesnu pobedu izvojevale su Socijaldemokrate. Međutim, i  Olaf Šolc i Armin Lašet, kandidat CDU, izrazili su želju da baš oni budu ti koji će dobiti mandat za sastav vlade, a obojica su i računala na iste potencijalne koalicione partnere.

Upravo zbog toga, mnogi analitičari su ocenili da moć trenutno u rukama drže manje partije, a lider FDP Kristijan Lindner predložio je odmah po okončanju glasanja Zelenima da počnu da razgovaraju o agendi. 

Inače, anketa koju je objavila Forsa prošle nedelje pokazuje da čak 53 odsto nemačkih glasača želi da vidi ovu "Semafor" koaliciju na čelu Nemačke. Nešto više od 22 odsto želi "Jamajku" koju bi činili takođe Zeleni i FDP, ali bi u tom savezu vodeći bio blok CDU/CSU.

Ipak, zasad još ništa nije gotovo, a neka pitanja su i dalje otvorena jer su dve manje stranke tradicionalno naginjale na dve različite strane. Obe jesu izrazile želju da oforme novu vladu što je pre moguće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa