Evropa

Bezbednost političara u centru pažnje nakon ubistva britanskog poslanika, Ministarka policije: Sve opcije su na stolu

Komentari

Autor: Euronews, CNN

17/10/2021

-

22:15

Bezbednost političara u centru pažnje nakon ubistva britanskog poslanika, Ministarka policije: Sve opcije su na stolu
Dejvid Ejms - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Ubistvo poslanika Konzervativne partije, Dejvida Ejmsa na sastanku lokalnog odbora u fokus javnost izbacio je pitanje bezbednosti političara u ovoj zemlji, a ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da se razmišlja o uvođenju policijske zaštite za poslanike.

"Moramo da popravimo propuste kada je u pitanju sigurnost poslanika", rekla je Patel za SkyNews.

Na pitanje o policijskoj zaštiti za poslanike u njihovim izbornim jedinicama i na susretima u javnosti s biračima, rekla je da su "sve opcije na stolu" te da je od ubistva Ejmsa jedan deo mera već na snazi.

Patel je istakla da je u petak da je bila u kontaktu sa Donjim domom parlamenta i bezbednosnim službama kako bi se učinilo sve da se obezbedi sigurnost poslanika kako bi mogli nesmetano da rade svoj posao.

Naime, u Velikoj Britaniji je tradicija da se skupovi održavaju uživo sa biračima, međutim, posle drugog ubistva za pet godina, mnogi članovi parlamenta kažu da je potrebno preispitati njihovu bezbednost dok su u kontaktu sa ljudima.

Ejmsa je nasmrt izboden u petak, dok je 2016. godine tragično stradala poslanica Džoana Koks.

 

Tanjug/AP/Nick Ansell

 

Predsedavajući Donjeg doma Lindzi Hojl rekao je za Gardijan da ubistvo Ejmsa uticalo na rad poslanika, te naveo da bi britanski političari trebalo da nastave da budu u kontaktu sa svojim biračima.

Hojl je istakao da su bezbednosne mere značajno poboljšane posle ubistva Džoane Koks, ali da će sada preispitati i te mere i dogovoriti se kakve će protokole da primenjuju nadalje.

"Ovde nije reč samo o Donjem domu. Problema ima i na društvenim mrežama gde su članovi parlamenta izloženi najokrutnijim komentarima i nemilosrdnim napadima", rekao je Patel.

Mnogi mitinzi odloženi

Tragični događaj primorao je mnoge poslanike da obustave svoje mitinge, dok su pojedini nastavili da rade, ali uz dodatno policijsko obezbeđenje.

Poslanik konzervativaca Tobijas Elvud, objavio je na Tviteru da među poslanicima postoji velika zabrinutost posle ubistva Ejmesa i preporučio da treba privremeno prekinuti praksu sastanka sa glasačima licem u lice, sve dok ministar unutrašnjih poslova ne ispita kolika je bezbednost političara.

"Ne možemo jednostavno da kažemo da je to cena demokratije. Ne sme da postoji opasnost da će vas neko ubiti dok obavljate poslaničke dužnosti", istakla je poslanica laburista Harijet Harman za Kanal 4. 

Ona je sugerisala da bi poslanici morali da održe konferenciju na kojoj bi se diskutovalo o bezbednosti političara. Dodala je da je, posle ubistva Džoane Hartman, počela da se viđa sa ljudima samo na zakazivanje.

Tanjug/AP/Nick Ansell

 

Međutim, bilo je i poslanika koji su tokom vikenda izrazili stavove da mora da se nastavi sa sastancima bez obzira na tragični događaj.

Alek Šelbrok, poslanik konzervativaca danas je održao sastanak u lokalnom supermarketu.

"Mada moramo da uvedemo izvesne mere predostrožnosti, ne možemo da dozvolimo da ovakvi događaji umanje našu duboku vezu sa biračima", istakao je Šelbrok.

Velški poslanici Krejg Vilijams i Rasel Džordž objavili su slike policije koja je bila prisutna na njihovim sastancima sa porukom "da im zahvaljuju na prisustvu".

Napadač uhapšen

Podsetimo, poslanik vladajuće Konzervativne stranke Dejvid Ejms (69) preminuo je nakon što ga je u petak muškarac izbo u metodističkoj crkvi u mestu Li-on-Si, javlja Rojters.

Britanska policija je prethodno objavila da je uhapšen muškarac u istočnoj Engleskoj nakon sumnje da je u crkvi nekoliko puta izbo poslanika konzervativaca iz Sautenda.

Tanjug/AP/Nick Ansell

 

"Muškarac je uhapšen nakon incidenta u mestu Li-on-Si. Dobili smo pozive da je došlo do ubadanja u Istvud roudu sever, nešto nakon 13.05", navela je policija Eseksa na Tviteru.

Britanski poslanik u vladajućoj Konzervativnoj stranci premijera Borisa Džonsona uboden je nekoliko puta na sastanku u svojoj izbornoj jedinici, istočno od Londona.

Ejms je predstavljao zapadni Sautend, u Eseksu, a napadnut je u metodističkoj crkvi u mestu Li-on-Si. Muškarac star 25 godina uhapšen je zbog sumnje da je ubio Ejmsa.

"Skaj njuz" je izvestio da je uhapšeni muškarac britanski državljanin somalijskog porekla.

Komentari (0)

Evropa