Evropa

Britanija odaje počast ubijenom poslaniku Dejvidu Ejmsu

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2021

-

10:26

Britanija odaje počast ubijenom poslaniku Dejvidu Ejmsu
Britanija odaje počast ubijenom poslaniku Dejvidu Ejmsu - Copyright Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

U Britaniji se danas odaje počast Dejvidu Ejmsu, konzervativnom poslaniku koji je ubijen nožem za vreme sastanka sa biračima u Metodističkoj crkvi u Li-on-Siju, gradu koji se nalazi 62 kilometara istočno od Londona.

Policija je na licu mesta u Metodističkoj crkvi uhapsila sina nekadašnjeg savetnika za medije bivšeg premijera Somalije, i on je u pritvoru, piše Rojters.

Ubistvo Ejmsa šokiralo je njegove kolege, koji će se kasnije danas okupiti u parlamentu gde će premijer Boris Džonson voditi ceremoniju odavanja počasti.

"Ono što ga je zaista definisalo je da je čak i kada se nije slagao sa ljudima, bio velikodušnog duha. Nedostajaće nam, bio je vrlo ljubazan i velikodušan svojim vremenom i savetima", rekao je potpredsednik vlade Dominik Rab.

Detektivi ispituju osumnjičenog Ali Harbi Alija, britanskog državljanina, i traže moguću motivaciju povezanu sa islamističkim ekstremizmom.

Policija, takođe, pretražuje brojne nekretnine u Londonu i okolini, a osumnjičeni Ali je upućen u program protiv radikalizacije poznat kao Prevent, ali nije bio od formalnog interesa za bezbednosnu agenciju MI5.

Ejms je, takođe, bio predsednik međustranačkog komiteta koji je nastojao da podstakne dobre veze između Britanije i Katara, a list "Tajms" je rekao da policija takođe istražije ovu vezu.

Ejms je prošle nedelje bio u poseti Kataru, a policija je ranije upozoravala na opasnosti od pandemije kovid 19 u smislu radikalizacije, sa objašnjenjem da su ugrožene osobe provodile više vremena na internetu i potencijalno se izlagale ekstremističkim materijalima.

Ubistvo poslanika Konzervativne partije u fokus javnost izbacio je pitanje bezbednosti političara u ovoj zemlji, a ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da se razmišlja o uvođenju policijske zaštite za poslanike.

"Moramo da popravimo propuste kada je u pitanju sigurnost poslanika", rekla je Patel za SkyNews.

Na pitanje o policijskoj zaštiti za poslanike u njihovim izbornim jedinicama i na susretima u javnosti s biračima, rekla je da su "sve opcije na stolu" te da je od ubistva Ejmsa jedan deo mera već na snazi.

Patel je istakla da je u petak da je bila u kontaktu sa Donjim domom parlamenta i bezbednosnim službama kako bi se učinilo sve da se obezbedi sigurnost poslanika kako bi mogli nesmetano da rade svoj posao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa