Evropa

Navaljni dobitnik Saharov nagrade za slobodu misli, priznanja EU borcima za ljudska prava

Komentari

Autor: Euronews

20/10/2021

-

15:02

Navaljni dobitnik Saharov nagrade za slobodu misli, priznanja EU borcima za ljudska prava
Aleksej Navaljni - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicioni lider koji je trenutno u pritvoru, Aleksej Navaljni, dobio je nagradu Saharov za slobodu misli, najvećeg priznanja Evropske unije borcima za ljudska prava.

Navaljnog su za nagradu izabrali čelnici političkih partija zastupljenih u Evropskom parlamentu tokom plenarne sednice u sredu popodne u Strazburu.

Navajlni, najistaknutiji neprijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, nominovan je zajedno sa Avganistankama, čiji su problemi u svetskom fokusu nakon što su talibani zauzeli ovu zemlju, i Žanin Anjez, bolivijskom političarkom koja je postala privremena predsednica 2019. godine nakon navodne izborne prevare Eva Moralesa. Anjez je kasnije uhapšena pod optužbama da je planirala državni udar protiv Moralesa.

Nagrada Saharov ustanovljena je 1988. godine u čast pojedinaca i organizacija koje brane ljudska prava i osnovne slobode.

Dodeljuje se svake godine, a nazvana je u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova, zagovornika građanskih sloboda u bivšem Sovjetskom Savezu. Prvi koji su primili ovu nagradu bili su Nelson Mandela i Anatolij Marčenko.

Nagrada od 50.000 evra trebalo bi da bude uručena na zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu 15. decembra, mada se to verovatno neće dogoditi u slučaju Navaljnog jer on služi kaznu od dve i po godine zatvora u Rusiji.

Opozicionar u zatvoru i trovanje novičokom

Navaljni je osuđen za izborne prevare, mada on tvrdi da su sve optužbe bile politički motivisane jer on predstavlja pretnju Kremlju. Ruske vlasti pokrenule su još jedan krivični postupak protiv Navaljnog, zbog kojeg bi mogao da ostane u zatvoru još jednu deceniju.

Navaljni je postao međunarodno poznat u poslednjih nekoliko godina, uporedo sa jačanjem moći ruskog predsednika Vladimira Putina. U avgustu 2020. godine, Navaljni je otrovan nervnim agensom Novičok i morao je da bude hospitalizovan, a kasnije je optužio Kremlj da stoji iza napada.

Incident sa novičokom je izazvao negodovanje čelnika mnogih zemalja, a EU i Velika Britanija su uvele niz sankcija protiv nekoliko ruskih diplomata za koje se veruje da su umešani u trovanje Navaljnog.

Nagrada EU članu ruskog opozicionog pokreta dolazi nekoliko dana nakon što je ruski novinar Dmitrij Muratov dobio Nobelovu nagradu za mir, priznanje koje su neki od pristalica disidenta u zatvoru opisali kao "nezasluženo". Sam Muratov je rekao da bi dao nagradu Navaljnom.

Komentari (0)

Evropa