Evropa

Liderki komunista u Gracu uzor Tito, kaže da i danas rado sluša jugoslovensku muziku

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2021

-

10:25

Liderki komunista u Gracu uzor Tito, kaže da i danas rado sluša jugoslovensku muziku
Liderki komunista u Gracu uzor Tito, kaže da i danas rado sluša jugoslovensku muziku - Copyright EPA/ GEORG HOCHMUTH

veličina teksta

Aa Aa

Pobednici na prošlim lokalnim izborima u Gracu, Elke Kar, šefici Komunističke partije Austrije (KPO) u tom gradu, uzor je Josip Broz Tito.

"Smatrala sam dobrim kurs Tita sa nesvrstanim državama. On je uspostavio jedan dobar sistem sa svim tim državama i imala sam osećaj da to može da funkcioniše", rekla je Kar u intervjuu "Jutarnjem listu".

Kar je čak rekla da i danas još rado sluša "jugoslovensku muziku " i da se lično odaziva na poziv klubova sa tog prostora.

Autrijski istoričar Florijan Biber iz Centra za jugoistočnoevropske studije na univerzitetu u Gracu, kaže da je Tito bio pozitivan, jer bio za mnoge ujedinjujući simbol.

Međutim, u izjavi za APA, ističe da je ujedno i problematičan simbol, jer nije demokratski vladao i u ranoj fazi vladavine je pod njegovom vlašću počinjeno mnogo zločina.

Biber je dodao da, u poređenju sa sovjetskim državama, u Jugoslaviji nije bilo toliko ograničenja slobode, postojala je sloboda putovanja, kulturalna i književna sloboda, kao i mogućnost da se režim uz izuzetak nekih stvari kritikuje.

"Zbog svega toga mogu razumeti da Tito izaziva pozitivne asocijacije kod mnogih, ali ni on nije neproblematična ličnost", rekao je on.

Istakao je da KPO koristi "JU nostalgiju" sa namerom da pridobije glasače poreklom sa tog prostora.

Istovremeno podseća da je to neuobičajeno za KPO u Austriji, koja je bila sovjetski orijentisana, a ne jugoslovenski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa