Evropa

Bivša članica Islamske države proglašena krivom u jednom od prvih suđenja za zločine protiv Jezida

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/10/2021

-

11:30

Bivša članica Islamske države proglašena krivom u jednom od prvih suđenja za zločine protiv Jezida
Bivša članica Islamske države proglašena krivom u jednom od prvih suđenja za zločine protiv Jezida - Copyright Tanjug AP/Sven Hoppe/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jedna Nemica koja je prešla u islam osuđena je danas na deset godina zatvora pod optužbom da je, kao član ekstremističke grupe Islamska država u Iraku, dozvolila da petogodišnja jezidska devojčica, koju su ona i njen muž držali kao roba, umre od žeđi na vrelom suncu.

Viši regionalni sud u Minhenu osudio je 30-godišnjakinju, identifikovanu kao Dženifer V, za učešće u terorističkoj organizaciji u inostranstvu, pomaganje i podržavanje pokušaja ubistva, pokušaj ratnih zločina i zločin protiv čovečnosti, prenosi agencija AP.

Ovaj slučaj bio je jedno od prvih suđenja u svetu za procesuiranje ratnog zločina protiv Jezida, manjine koja govori kurdski, koju su džihadisti progonili i porobili u Iraku i Siriji.

Procenjuje se da je u severnom Iraku ubijeno oko 10.000 Jazida, a da je 7.000 jezidskih žena i devojaka, od kojih su neke imale samo devet godina, porobljeno i prisilno premešteno na lokacije u Iraku i istočnoj Siriji.

Nije ništa učinila da pomogne devojci

Federalni tužioci optužili su ženu iz Lonea u Donjoj Saksoniji da je mirno stajala u Iraku dok je njen tadašnji muž vezao mladu jezidsku devojku u dvorištu i ostavio je da umre od žeđi.

Dete je bilo "bespomoćno izloženo situaciji", rekao je sudija Joahim Bajer i dodao da je osuđena "od početka morala znati da je dete, koje je bilo vezano na suncu, bilo u smrtnoj opasnosti".

Međutim, ona nije učinila ništa da pomogne devojčici, rekao je Bajer.

Nemački mediji javili su da je osuđenica odrasla u protestantskoj porodici, ali da je 2013. prešla u islam. Zatim je, 2014. godine preko Turske i Sirije stigla do Iraka da bi se pridružila Islamskoj državi.

Ona je 2015. godine, kao pripadnik jedne ekstremističke grupe, patrolirala parkovima u Faludži i Mosulu, naoružana puškom i pištoljem, kao i prslukom sa eksplozivom, u potrazi za žzenama koje se ne pridržavaju strogih kodeksa ponašanja i oblačenja, saopštili su tužioci.

Ona je privedena dok je pokušavala da obnovi svoje lične isprave u nemačkoj ambasadi u Ankari 2016. godine i deportovana je nazad u Nemačku.

Komentari (0)

Evropa