Evropa

Većina Nemaca protiv uvođenja digitalnog evra, strahuju da bi se ukinuo fizički novac

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

14:38

Većina Nemaca protiv uvođenja digitalnog evra, strahuju da bi se ukinuo fizički novac
Većina Nemaca protiv uvođenja digitalnog evra, strahuju da bi se ukinuo fizički novac - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Većina Nemaca je protiv uvođenja digitalnog evra, mogućnosti koju razmatra Evropska centralna banka. Samo četiri od deset građana Nemačke može zamisliti korišćenje digitalnog evra, a čak 56 odsto kaže da ne bi podržalo uvođenje digitalnog evra.

Međutim nemačka Bundesbanka, u mesečnom izveštaju, ukazuje da je pojam digitalnog evra malo poznat široj javnosti. Evropska centralna banka analizira trenutno mogućnosti uvođenja digitalne varijante evra. Gotovo dve trećine Nemaca, koji su protiv digitalnog evra, strahuju da bi to značilo ukidanje novčanica i kovanica.

Bundesbanka, ali i Evropska centralna banka (ECB) su ukazivale da digitalni evro ne bi bila zamena za kovanice i novčanice.

"Jedinstvena valuta bi mogla da zaustavi planove za nacionalne"

Anketa instituta "Redfield & Wilton Strategies" pokazala je da je u Evropi došlo do značajnog prelaska sa gotovine na digitalne opcije.

ECB je u julu objavila da razmatra pokretanje digitalnog evra, odnosno "e-evra", dok je u Švedskoj već u toku pilot projekat za njihovu devizu, "e-krunu". Za zemlje koje koriste evro, jedinstvena valuta mogla bi da zaustavi bilo kakve planove za nacionalne e-valute, rekao je za Euronews Next Dimitar Lilkov, istraživač sa instituta koji je sproveo istraživanje.

"Zemlje evrozone koje žele da koriste digitalnu valutu bile bi vezane za potencijalni digitalni evro, kojim upravlja ECB u koordinaciji sa bankarskim sistemom evrozone. Da bi se zemlja poput Grčke ili Holandije opredelila za nacionalnu digitalnu valutu različitu od evra, to bi značilo odvajanje od evrozone. To se neće dogoditi", dodao je.

Komentari (0)

Evropa