Evropa

Lavrov protiv poziva EU za zabranu bušenja nafte na Arktiku

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2021

-

09:43

Lavrov protiv poziva EU za zabranu bušenja nafte na Arktiku
Talibani i Lavrov - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podržao je kritike norveškog premijera Jonasa Gara Storea u vezi sa predlogom Evropske komisije da se zabrani razvoj novih naftnih i gasnih polja u arktičkom regionu.

"Slažem se sa mišljenjem norveškog premijera Storea, koji je već izneo svoj stav o tim inicijativama EU", rekao je Lavrov u odgovoru na pitanje norveške televizije NRK, koji je objavljen na zvaničnom sajtu ruskog ministarstva inostranih poslova, prenosi Tass.

U intervjuu za Fajnenšel Tajms, Store je osudio inicijativu EU da se zabrani bušenje nafte i gasa u arktičkom regionu. Norveška će biti najteže pogođena država ako dođe do zabarne. Ranije ovog meseca, EK je predložila uvođenje globalnog moratorijuma na proizvodnju ugljovodonika na Arktiku, ali je podržala eksploataciju mineralnih resursa od strane članica EU u skladu sa visokim ekološkim standardima.

Virginijus Sinkevičijus, evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, izjavio je 13. oktobra da će u skladu sa strategijom EU za Arktik "nafta, gas i ugalj ostati u zemlji na Arktiku" i da će Evropska komisija "tražiti međunarodni sporazum za uvođenje moratorijuma". Prema njegovim rečima, ta oblast je od posebnog značaja sa stanovišta klimatskih promena, jer temperature tamo rastu tri puta brže nego u drugim regionima, a otapanje arktičkog leda ubrzava proces globalnog zagrevanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa