Evropa

Pet glavnih zaključaka susreta Viktora Orbana i Marin le Pen

Komentari

Autor: Euronews, AFP

27/10/2021

-

22:41

Pet glavnih zaključaka susreta Viktora Orbana i Marin le Pen
Pet glavnih zaključaka susreta Viktora Orbana i Marin le Pen - Copyright Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban i liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen održali su u utorak zajedničku konferenciju za novinare u Budimpešti na kojoj su govorili o takozvanom "imeprijalizmu" Evropske unije i "poplavi migracija".

Oštre kritike došle su u trenutku pojačanih tenzija između Brisela i nekoliko evropskih zemalja, posebno Poljske i Mađarske, oko vladavine prava.

Oba lidera izrazila s podršku presudi poljskog Ustavnog suda da delovi zakona EU nisu u skladu sa poljskim Ustavom i koja poziva Brisel da poštuje suverenitet država članica.

Za Le Penovu ovo je bio dugoočekivani sastanak, samo mesec dana nakon što je Erik Zemur, kontroverzni francuski TV stručnjak za kog se očekuje da će se kandidovati za predsedničke izbore u aprilu 2022, išao na isto putovanje. Sa njim je bila i Marion Marešal, nećaka Le Penove.

"Sve je u simbolu", rekao je Žan Iv Kami, direktor Opservatorije za radikalnu politiku pri Fondaciji Žan Žores. Politički ekspert je primetio da je to drugi put ovog meseca da je liderka francuske krajnje desnice razgovarala sa jednim evropskim šefom vlade, nakon što se prošle nedelje sastala i sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

Orban je dosad izbegavao susrete sa Marin le Pen, liderkom Nacionalnog saveza, ali činilo se da je promenio mišljenje nakon odlaska njegove stranke iz grupe Evripske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu u martu, nakon godina kritika upućenih na račun vladavine prava u Mađarskoj.

Ovo je pet najupečatljivijih stvari sa jučerašnje konferencije dvoje političara.

1. Orban tvrdi da EU sprovodi "doktrinu Brežnjeva"

I Le Penova i Orban su na konferenciji bili izrazito oštri prema Evropskoj uniji.

Mađarski lider je čak uporedio "ideološki pritisak" EU u vezi sa migracijama i otvorenim drutvom sa "novom doktrinom Brežnjeva", upućujući na sovjetsku spoljnu politiku koja poziva Moskvu da interveniše, uključujući i vojno, u zemljama gde je socijalistička vlast ugrožena. 

Iako jeste priznao da su intervencije sovjetskim tenkovima "bile mnogo brutalnije od briselskih procedura", on je kritikovao "modernizovani oblik" sovjetske doktrine koja ima za cilj da sve zemlje EU stavi u "jedan ideološki okvir".

Le Penova je koristila sličnu retoriku, osuđujući briselsku "centralizovanu" i "autoritarnu" vladavinu, istovremeno zagovarajući "različitost ljudi" unutar Evropske unije zasnovane na suverenitetu.

2. Stvaranje novog desničarskog pokreta na evropkom nivou

Orban je rekao da je morao da napusti EPP zbog "mejnstrim levičarske ideologije" koja je tamo zauzela mesto i pozvao na zajedničku deklaraciju objavljenu u julu za novu političku grupaciju na desnici.

On je obećao da će "ubrzati proces u narednim mesecima".

Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh

 

Kami je rekao da je to u osnovi značilo "početi od nule" pošto se "od julske deklaracije ništa nije pomerilo".

Analitičar je primetio da je nova politička alijansa osuđena na "spor napredak" pošto su oba lidera zauzeta sopstvenim nacionalnim izbornim planovima.

Orban se suočava sa "ujedinjenom opozicijom" na prolećnim parlamentarnim izborima 2022. godine, primetio je Kami, tako da izgradnja nove grupe u Evropskom parlamentu možda nije njegov prvi prioritet.

3. Kritika moći EU pred rastućom cenom energenata i migrantskom krizom

Nije iznenađenje što su oba lidera kritikovala nemoć Evropske unije pred migracijom. Le Penova je rekla da je migracija "pošast od koje nacije moraju imperativno da se zaštite" i napala je "poplavu migracija koju EU želi da organizuje".

Orban je rekao da, pošto cene energenata vrtoglavo rastu na nivou EU, EU "nije u stanju da ih obuzda".

Dodao je da novi predloženi klimatski zakon poznat kao "Fit for 55" neće popraviti situaciju, već samo pogoršati stvari, navodno "upropastivši evropsku srednu klasu uključujući i francusku" kroz "povećanje poreza.

4. Orban ne zauzima stranu pred francuske predsedničke izbore

Mađarski premijer je bio veoma pažljiv i nije zauzeo stranu između Zemura i Le Penove pred predsedničke izbore u Francuskoj.

Kada ga je novinar upitao koga od njih dvoje podržava pošto ih je za mesec dana ugostio oboje, mađarski lider je rekao: "Ne treba da zauzimamo poziije umesto francuskog naroda".

"Ako iz Francuske stignu gosti uvek ih dočekamo uz čast", rekao je.

5. Umanjivanje neslaganja

Prema rečima Kamija, čak i ako je Orban u pravu što je "držao sve karte", on bi na kraju mogao da bude ideološki bliži rivalu Le Penove Zemuru.

"Zemur je mnogo kompatibilniji jer je radikalniji, radikalniji u svom odbijanju imigracije, radikalniji u odbijanju islama i nazadnjačkoj viziji EU i njenih zemalja članica", rekao je Kami.

Što se tiče društvenih pitanja, kao što su abortus ili LGBTQ prava, stavovi Le Penove su takođe liberalniji od stavova mađarskog domaćina.

Uprkos njihovim neslaganjima u nizu pitanja, Orban i Le Penova su umanjili svoje razlike.

Upitana da li je saglasna sa kontroverznim mađarskim zakonodavstvom protiv LGBTQ, Le Penova je rekla da joj ne bi palo na pamet da "drži predavanja drugim zemljama i govori im šta da rade".

Komentari (0)

Evropa