Evropa

Mađarska opozicija ima jednog kandidata: Ko je Peter Marki-Zaj i može li "na crtu" Orbanu

Komentari

Autor: Euronews, AP/N. Z.

19/10/2021

-

09:15

Mađarska opozicija ima jednog kandidata: Ko je Peter Marki-Zaj i može li "na crtu" Orbanu
Mađarska opozicija ima jednog kandidata: Ko je Peter Marki-Zaj i može li "na crtu" Orbanu - Copyright Tanug/AP Photo/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Peter Marki-Zaj, konzervativac, otac sedmoro dece i političar koji nema izraženu stranačku pozadinu, pobedio je na opozicionim predizborima u Mađarskoj. Ova pobeda u drugom krugu znači da će Marki-Zaj, na izborima koji se održavaju naredne godine, biti jedinstveni kandidat mađarske opozicije i izaći na crtu premijeru Viktoru Orbanu.

Na parlamentarnim izborima Orban će se prvi put od kada je došao na vlast 2010. suočiti sa ujedinjenim frontom opozicionih stranaka koji uključuje socijaliste, liberale i nekadašnju krajnju desnicu, a sada i stranku desno od centra Jobik.

Iako je u prvom krugu glasanja pobedu odnela Klara Dobrev iz Demokratske koalicije (DK), nakon povlačenja aktuelnog gradonačelnika Budimpešte Gergelja Karačonja iz trke, Marki-Zaju je bio otvoren prolaz.

On je osvojio 371.560 glasova (56,71 odsto), objavljeno je na Fejsbuk stranici organizovanih predizbora. Sa druge strane protivkandidatkinja Klara Dobrev je osvojila 283.677 glasova ili 43,29 odsto.

Život u inostranstvu, pa iznenadna pobeda u "Fidesovom" gradu

Marki-Zaj je ekonomista i inženjer koji je nekoliko godina živeo u SAD. Na političkoj sceni u Mađarskoj pojavio se iznenada 2018. godine kada je bio nezavisan kandidat i pobedio na izborima za gradonačelnika malog grada Hodmezevašarhelj.

Hodmezevašarhelj je inače gradić od 44.000 stanovnika i decenijama je bio "u rukama" vladajuće partije Fides. 

Marki-Zaj je kao nezavisni kandidat te 2018. godine u trci za gradonačelnika pobedio Zoltana Hegedusa i tako postao prvi čovek grada koji nije iz stranke Fides još od 1990. godine. Od tog trenutka je nastavio da poziva opoziciju da se ujedini, te je iste godine osnovao pokret MMM.

profimedia

 

Svojim imidžom porodičnog čoveka i katolika, Marki-Zaj se i ovog puta pokazao kao prikladan kandidat za leve, ali i konzervativne glasače. Iako je u prvom krugu predizbora završio tek na trećem mestu, Karačonj, koji je bio drugi, se povukao te podržao Marki-Zaja.

Tokom kampanje Marki Zaj je tvrdio da može da bude prijemčiv i levičarskim glasačima i konzervativcima umornim od Orbanove politike koja često vodi "politiku podela".

"Revolucija običnih ljudi"

Marki-Zaj je svoju pobedu nazvao "revolucijom običnih ljudi", i ohrabrio pristalice svih opozicionih stranaka da stanu iza njega na izborima zakazanim za april naredne godine.

Ovaj umereni konzervativac sada ima obećanu podršku svih šest velikih mađarskih opozicionih partija, koje pokrivaju raspon političkog spektra od leve do umerene do desne.

Pod političkom parolom "bilo ko osim Orbana", stranke su se zavetovale da će ostaviti po strani ideološke razlike i stati iza jednog zajedničkog kandidata u nastojanju da zbace premijera i njegovu vladajuću stranku Fides.

Kažu da je takva saradnja jedini način da se prevaziđe neuravnoteženo medijsko okruženje i izborni sistem koji je osmislio Fides i koji mu daje nepravednu prednost.

Unsplash

 

U trku za opozicionog lidera Marki-Zaj ušao je kao nezavisni kandidat bez ikakve političke podrške ili finansijske podrške opozicionih stranaka. Tvrdi da može da mobiliše birače iz celog političkog spektra, uključujući i nezadovoljne pristalice Fidesa.

U intervjuu za AP u nedelju, Marki-Zaj je rekao da je njegova pobeda "veoma pozitivna vest za sve Mađare, jer pokazuje da same stranke nisu dovoljne".

On se obavezao da će raditi sa svim članovima opozicione koalicije protiv Orbanove "korumpirane diktature".

"Ovo je loša vest za Fides. Veoma smo srećni i nadamo se da ćemo sledeće godine takođe dokazati da možemo izgraditi koaliciju koja može promeniti istoriju Mađarske", naveo je.

Dve strane trenutno "rame uz rame"

Inače, prema trenutnim anketama, dve strane - opoziciona i Orbanova - nalaze se "rame uz rame" i pred premijerom koji je često označavan i najkontroverznijim liderom iz Evropske unije, nalazi se zapravo nekoliko neizvesnih meseci.

Istraživanja javnog mnjenja predviđaju tesnu borbu između Orbanove stranke Fides i opozicione koalicije, tako da se očekuje da to budu najneizvesniji izbori u poslednjih više od 10 godina.

Ipak, ako je nešto "plus" za samu opiziciju, to je da ankete ipak daju veću prednost Marki-Zaju u odnosu na Klaru Dobrev kada je reč o samom suočavanju sa Orbanom. 

profimedia

 

Kako je ranije za Euronews Srbija rekao Dmitrije Milić, programski direktor organizacije Novi treći put, trenutne ankete pokazuju da se na vodećoj poziciju smenjuju jedna i druga strana.

"Opozicija ima šanse, naročito ako se otkrije neka afera kao što smo imali u češkom slučaju, Pandora papiri, koji su taman toliko pogurali opoziciju iznad aktuelne vlasti. Ima šanse, ali su blokovi veoma izjednačeni i odlučivaće vrlo mali procenti u različitim izbornim jedinicama", napomenuo je Milić.

Na izborima koji su prethodnog vikenda održani u Češkoj, premijer Andrej Babiš doživeo je tesan poraz, pa su se mnogi zapitali da li sličan politički rasplet očekuje i Mađarsku naredne godine.

Ipak, Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije je ranije naveo da je popularnost Orbana u Mađarskoj i dalje velika, te da nije sigurno da li će se dogoditi promena kao u Češkoj.

Komentari (0)

Evropa