Evropa

"Bilo ko osim Orbana": Mađarska opozicija izabrala kandidata koji će se suprotstaviti aktuelnom premijeru

Komentari

Autor: Euronews, AP

18/10/2021

-

09:24

"Bilo ko osim Orbana": Mađarska opozicija izabrala kandidata koji će se suprotstaviti aktuelnom premijeru
"Bilo ko osim Orbana": Mađarska opozicija izabrala kandidata koji će se suprotstaviti aktuelnom premijeru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Umereni konzervativni kandidat Peter Marki-Zaj pobedio je sinoć u opozicionoj trci u Mađarskoj i u aprilu naredne godine na predstojećim izborima pokušaće da osvoji više glasova i pobedi aktuelnog premijera Viktora Orbana. Naime, na izbore, koji se održavaju u aprilu 2022. godine, opozicija će izaći ujedinjena, te bi narednih nekoliko meseci mogle da bude ključno za Orbanov opstanak na vlasti.

Na ovim parlamentarnim izborima Orban će se prvi put od kada je došao na vlast 2010. suočiti sa ujedinjenim frontom opozicionih stranaka koji uključuje socijaliste, liberale i nekadašnju krajnju desnicu, a sada i stranku desno od centra Jobik

Inače, Marki-Zaja, umereni konzervativni gradonačelnik koji se vratio u Mađarsku nakon što je živeo u Sjedinjenim Američkim Državama, postao je zajednički kandidat šestostranačke opozicione koalicije koja će izaći na crtu desničarskom populisti, piše Euronews.

On je postao pobednik drugog kruga nakon što je sinoć njegova protivkandidatkinja, liberalni socijaldemokrata Klara Dobrev, priznala poraz. S otprilike 98 odsto prebrojanih glasova, Marki-Zaj je prednjačio s više od 13 odsto.

Peter Marki-Zaj je osvojio pobedu na opozicionim predizborima u Mađarskoj sa 371.560 glasova (56,71 odsto), objavljeno je na Fejsbuk stranici organizovanih predizbora.

Njegova protivkandidatkinja Klara Dobrev iz Demokratske koalicije (DK) je osvojila 283.677 glasova ili 43,29 odsto, navodi se na stranici, a prenosi mađarska agencija MTI.

Marki-Zaj je svoju pobedu nazvao "revolucijom običnih ljudi", i ohrabrio pristalice svih opozicionih stranaka da stanu iza njega na izborima zakazanim za april naredne godine.

Tanjug/AP/Boglarka Bodnar/MTI, profimedia

 

Ovaj umereni konzervativac sada ima obećanu podršku svih šest velikih mađarskih opozicionih partija, koje pokrivaju raspon političkog spektra od leve do umerene do desne.

Pod političkom parolom "bilo ko osim Orbana", stranke su se zavetovale da će ostaviti po strani ideološke razlike i stati iza jednog zajedničkog kandidata u nastojanju da zbace premijera i njegovu vladajuću stranku Fides.

Kažu da je takva saradnja jedini način da se prevaziđe neuravnoteženo medijsko okruženje i izborni sistem koji je osmislio Fides i koji mu daje nepravednu prednost.

Fides dominira mađarskom politikom više od jedne decenije, a Orban je iskoristio svoju dvotrećinsku većinu u parlamentu da promeni politički sistem kako bi učvrstio svoju političku moć i moć svoje stranke.

Ko je Marki-Zaj?

Marki-Zaj se na političkoj sceni pojavio 2018. godine kada je bio nezavisan kandidat i pobedio na izborima za gradonačelnika malog grada Hodmezevašarhelj.

Sada je u trku za opozicionog lidera ušao kao nezavisni kandidat bez ikakve političke podrške ili finansijske podrške opozicionih stranaka.

Samozvani konzervativni hrišćanin, otac je sedmoro dece i tvrdi da može da mobiliše birače iz celog političkog spektra, uključujući i nezadovoljne pristalice Fidesa.

U intervjuu za Associated Press u nedelju, Marki-Zaji je rekao da je njegova pobeda "veoma pozitivna vest za sve Mađare, jer pokazuje da same stranke nisu dovoljne".

On se obavezao da će raditi sa svim članovima opozicione koalicije protiv Orbanove "korumpirane diktature".

"Ovo je loša vest za Fides. Veoma smo srećni i nadamo se da ćemo sledeće godine takođe dokazati da možemo izgraditi koaliciju koja može promeniti istoriju Mađarske", naveo je.

Primarni izbori bili su prvi ovakve vrste u istoriji ove centralnoevropske države, a druga runda "mobilisala" je čak 662.016 simpatizera opozicije koji su dali svoj glas za jednog od dva kandidata.

To je više za skoro 30.000 glasova nego u prvom krugu koje je zatvoreno 28. septembra.

Komentari (0)

Evropa