Evropa

Mađarska opozicija bira ko će izaći na crtu Orbanu - u poslednjem krugu, dva kandidata

Komentari

Autor: Euronews/AP

16/10/2021

-

20:55

Mađarska opozicija bira ko će izaći na crtu Orbanu - u poslednjem krugu, dva kandidata
Klara Dobrev i Peter Marki-Zay - Copyright Tanjug/AP/Boglarka Bodnar/MTI, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska opozicija održala je danas predizbore na kojima će odlučiti ko će biti protivkandidat Viktoru Orbanu na prolećnim izborima. Izbor se suzio na dva kandidata - umerenog konzervativca Petera Marki-Zaja, koji se vratio u Mađarsku nakon što je živeo u SAD, i Klaru Dobrev, koaj pripada političkoj poziciji levog centra.

"Nakon 12 godina desničarske vlade Fidesa, nepravde u ovoj zemlji postale su nepodnošljive i ne može se dozvoliti da se dodatno povećaju. Trošimo manje od proseka Evropske unije na zdravstvo, obrazovanje, penzije, socijalne mere. Mnogo novca se troši na korupciju prikrivenu kao ekonomski razvoj, ili na individualne subvencije", rekla je Dobrev.

Na prvim izborima u okviru opozicije, Dobrev je pobedila sa oko 35 odsto glasova, gradonačelnica Budimpešte Šeršeli Karačoni bila je druga sa 27 odsto, a Peter Marki-Zaj bio je na trećem mestu sa 20 odsto. Karačoni je, u međuvremenu, odustala i dala svoju podršku Markiju-Zaju.

Još 2018. godine, Peter Marki-Zaj postao je poznat na političkoj sceni kada je nastupio kao nezavisni kandidat i pobedio na izborima za gradonačelnika pro-orbanskog grada na jugu, po imenu Hodmezovašarhelji. Većina opozicionih glasača su levičari ili liberali, ali desno orijentisani Marki-Zaj ne misli da je to prepreka.

"Kao izazivač Viktora Orbana, sada imam mnogo veće šanse, predstavljajući tim, uključujući Karačoni, da u aprilu 2022. godine doprem do ljudi koji možda ne bi glasali za kandidata levice", rekao je on. Uprkos žestokoj kampanji, oba kandidata su obećala da će podržati pobednika.

Ko god na kraju pobedi na izborima, predvodiće koaliciju od šest političkih partija koje se kreću od krajnje desnice do socijalista i ekološki orijentisanih partije, a sve su ujedinjene protiv Orbana i njegove stranke Fides.

Konačni rezultati predizbora opozicije očekuju se u nedelju uveče.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa