Evropa

Mađarska opozicija odabrala troje kandidata za premijera na aprilskim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

10:59

Mađarska opozicija odabrala troje kandidata za premijera na aprilskim izborima
Mađarska opozicija odabrala troje kandidata za premijera na aprilskim izborima - Copyright AP/Tamas Kovacs

veličina teksta

Aa Aa

Troje kandidata koji imaju za cilj da na izborima narednog proleća smene desničarskog premijera Viktora Orbana, otklonili su prvu prepreku u svojim nastojanjima, pošto su osvojili najviše glasova u prvoj rundi nadmetanja među opozicionim strankama.

Anketom javnog mnjenja, koja je završena u utorak, Mađarima je data prilika da biraju između pet opozicionih kandidata koji žele da pobede Orbana na nacionalnim izborima zakazanim za april, prenosi agencija AP.

Tri kandidata ući će u drugi krug glasanja koji bi trebalo da počne sledeće nedelje.

Najviše glasova osvojila je Klara Dobrev, kandidatkinja liberalno Demokratske koalicione stranke i potpredsednica Evropskog parlamenta, sa 34 odsto glasova, a sledi gradonačelnik Budimpešte iz levog centra Gergelj Karačonj, sa osvojenih 27 odsto glasova, kojeg podržavaju Mađarska socijalistička partija i dve manje zelene stranke.

Na trećem mestu je Peter Marki-Zaj, nezavisni konzervativac i gradonačelnik jednog malog grada na jugu Mađarske, sa osvojenih 20 odsto glasova podrške.

Ako bi na proleće bila izabrana, Dobrev, 49-godišnji pravnik i ekonomista koja se zalaže za bližu integraciju sa Evropskom unijom, bila bi prva žena premijer u istoriji Mađarske.

Ona je obećala da će razbiti Orbanov politički sistem i osporiti mađarski ustav iz 2012. godine čiji je autor Orbanova stranka.

"Nećemo stati sve dok ne pobedimo sistem Viktora Orbana. Nećemo se zaustaviti do sledećeg aprila kada ćemo konačno moći da kažemo da živimo u evropskoj, demokratskoj, mađarskoj republici", rekla je Dobrev na događaju koji je proslavio njenu pobedu.

Komentari (0)

Evropa