Evropa

Ujedinjena opozicija "drma" režim u Mađarskoj: Ko će stati na crtu jednom od najkontroverznijih lidera iz EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index.hu, Tanjug

17/10/2021

-

18:05

Ujedinjena opozicija "drma" režim u Mađarskoj: Ko će stati na crtu jednom od najkontroverznijih lidera iz EU
Ujedinjena opozicija "drma" režim u Mađarskoj: Ko će stati na crtu jednom od najkontroverznijih lidera iz EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za Viktora Orbana, premijera Mađarske, narednih nekoliko meseci moglo bi da bude ključno za njegov opstanak na vlasti. Na izbore, koji se održavaju u aprilu 2022. godine, opozicija će izaći ujedinjena, a uskoro će biti poznato i koji će to kandidat stati na crtu jednom od najkontroverznijih lidera iz Evropske unije.

Opozicija je tokom prethodnih nekoliko nedelja održala predizbore, a ko će tačno biti protivkandidat Orbanu biće poznato nakon prebrojavanja glasova. Izbor se zapravo suzio na dva imena - umerenog konzervativca Petera Marki-Zaja, koji se vratio u Mađarsku nakon što je živeo u SAD, i Klaru Dobrev, koja pripada političkoj poziciji levog centra.

Ko god na kraju pobedi na izborima, predvodiće koaliciju od šest političkih partija koje se kreću od krajnje desnice do socijalista i ekološki orijentisanih partije, a sve su ujedinjene u jednom - protiv Orbana i njegove stranke Fides.

Pobeda Klare Dobrev u prvom krugu

Na ovim parlamentarnim izborima Orban će se prvi put od kada je došao na vlast 2010. suočiti sa ujedinjenim frontom opozicionih stranaka koji uključuje socijaliste, liberale i nekadašnju krajnju desnicu, a sada i stranku desno od centra Jobik.

Prvu rundu činilo je petoro kandidata, a osim navedenih Dobreve i Marki-Zaja, u trku je ušao i popularni gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj. 

Karačonj je bio zajednički kandidat Dijaloga i Socijalista i zapravo je u prvim fazama ovih primarnih izbora bio u tesnoj trci sa Klarom Dobrev, potpredsednicom Evropskog parlamenta i suprugom bivšeg premijera Mađarske Ferenca Đurčanja. 

S obzirom na to da su mnogi smatrali da je Dobrev "previše podeljena", kao najbolji kompromis predstavljen je upravo Karačonj. Ipak, prva runda je donela iznenađenje - jasnu pobedu Dobreve, a onda i Karačonjevo povlačenje.

Dobreva je osvojila 34,8 odsto glasova, Karačonj 27,3 procenata, a Marki-Zaj nešto iznad 20 odsto glasova.  

S obzirom na to da niko od kandidata nije osvojio 50 odsto glasova, u drugu rundu ušlo je troje kandidata, međutim, Karačonj se ubrzo povukao.

AP/Laszlo Balogh

 

Karačonj je trku napustio početkom oktobra rekavši da će podržati konzervativca Petera Marki-Zaja u pokušaju da se smeni premijer Viktor Orban. Taj potez, kako su ocenili stručnjaci, mogao bi da oslabi šanse Klare Dobrev, kandidatkinje levičarske Demokratske koalicije.

"Verujem da Peter Marki-Zaj može da ujedini opoziciju", rekao je Karačonj, dodajući da on poznaje probleme na selu.

Klara Dobrev je inače ekonomista i pravnik, a za potpredsednicu Evropskog parlamenta izabrana je u julu 2019. godine. Kako je rekla nedavno, izbori 2022. biće izbor "Orban ili Evropa".

Dobrev je novinarima rekla da su Orbanovi sukobi sa Briselom "daleko od tačke povratka", te da ukoliko on fundamentalno ne promeni svoje politike, Mađarska ća izgubiti fondove EU. Uz to, u više navrata je i nabrojala ključne probleme sa kojima se Mađarska suočava.

"Nakon 12 godina desničarske vlade Fidesa, nepravde u ovoj zemlji postale su nepodnošljive i ne može se dozvoliti da se dodatno povećaju. Trošimo manje od proseka Evropske unije na zdravstvo, obrazovanje, penzije, socijalne mere. Mnogo novca se troši na korupciju prikrivenu kao ekonomski razvoj, ili na individualne subvencije", rekla je Dobrev.

Na drugoj strani stoji Peter Marki Zaj koji je na političkoj sceni postao poznat kada je nastupio kao nezavisni kandidat i pobedio na izborima za gradonačelnika pro-orbanskog grada na jugu, po imenu Hodmezovašarhelji. Većina opozicionih glasača su levičari ili liberali, ali desno orijentisani Marki-Zaj ne misli da je to prepreka.

Ima li opozicija šanse?

Istraživanja javnog mnjenja, inače, predviđaju tesnu borbu između Orbanove stranke Fides i opozicione koalicije, tako da se očekuje da to budu najneizvesniji izbori u poslednjih više od 10 godina.

Kako je ranije za Euronews Srbija rekao Dmitrije Milić, programski direktor organizacije Novi treći put, trenutne ankete pokazuju da se na vodećoj poziciju smenjuju jedna i druga strana.

"Opozicija ima šanse, naročito ako se otkrije neka afera kao što smo imali u češkom slučaju, Pandora papiri, koji su taman toliko pogurali opoziciju iznad aktuelne vlasti. Ima šanse, ali su blokovi veoma izjednačeni i odlučivaće vrlo mali procenti u različitim izbornim jedinicama", napomenuo je Milić.

Na izborima koji su prethodnog vikenda održani u Češkoj, premijer Andrej Babiš doživeo je tesan poraz, pa su se mnogi zapitali da li sličan politički rasplet očekuje i Mađarsku naredne godine.

Ipak, Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije je ranije naveo da je popularnost Orbana u Mađarskoj i dalje velika, te da nije sigurno da li će se dogoditi promena kao u Češkoj.

Komentari (0)

Evropa