Evropa

Skup podrške Viktoru Orbanu u Budimpešti, okupljanje najavila i opozicija

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2021

-

18:30

Skup podrške Viktoru Orbanu u Budimpešti, okupljanje najavila i opozicija
Tanjug/AP/Laszlo Balogh - Copyright Tanjug/AP/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade pristalica mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske vlade okupilo se danas u Budimpešti kako bi pružilo podršku mađarskom lideru.

Učesnici skupa pod nazivom "Marš mira", organizovali su šetnju ulicama kroz centar Budimpešte ka mestu gde je predviđeno da im se Orban obrati, na dan nacionalnog praznika kojim se obeležava 65. godišnjica mađarske antisovjetske revolucije 1956. godine.

Marš je organizovala nevladina organizacija Forum građanskog jedinstva, aktivni promoter politike Orbanove partije Fides, koja dvotrećinskom većinom dominira u mađarskom parlamentu od 2010. godine.

 

 

Kako je za AP rekao njihov lider Laslo Čizmadija, cilj je da se demonstrira suverenitet Mađarske prema Evropskoj uniji, za koju je naveo da je nezasluženo optužila Mađarsku za demokratsko nazadovanje.

Očekuje se dolazak 400.000 ljudi

Organizatori očekuju da će oko 400.000 ljudi prisustvovati maršu, osmom takvom provladinom skupu od 2012. godine, a ovaj događaj mobiliše pristalice Orbanove vlade pred parlamentarne izbore sledećeg proleća, na kojima se suočava sa onim što će, kako se očekuje, biti najozbiljniji izazov njegovoj vlasti od 2010. godine.

Šest najvećih mađarskih opozicionih stranaka obećalo je da će ostaviti po strani ideološke razlike i formirati koaliciju kako bi se suprostavilo vladajućoj stranci na predstojećim izborima, koja će istaći jedinstvenog zajedničkog kandidata protiv Fidesa u svakom od 106 izbornih okruga u Mađarskoj.

 

 

AP navodi da će "politički autsajder" Peter Marki-Zaj predvoditi ujedinjeni opozicioni blok na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2022. u nastojanju da svrgne Viktora Orbana nakon više od deset godina na vlasti.

Marki-Zaj, koji nije član nijedne stranke, pobedio je u drugom krugu preliminarnih izbora 17. oktobra levičarku Klaru Dobrev, koja se potom obavezala da će ga podržati na čelu saveza šest opozicionih stranaka.

On i drugi lideri najavili su da će danas održati miting opozicije u Budimpešti, na dan nacionalnog praznika kojim se obeležava 65. godišnjica mađarske antisovjetske revolucije 1956. godine.

 

Komentari (0)

Evropa