Evropa

Dragi: Moralno neprihvatljiva razlika u broju vakcinisanih kod bogatih i siromašnih zemalja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

30/10/2021

-

14:48

Dragi: Moralno neprihvatljiva razlika u broju vakcinisanih kod bogatih i siromašnih zemalja
Dragi: Moralno neprihvatljiva razlika u broju vakcinisanih kod bogatih i siromašnih zemalja - Copyright Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski premijer Mario Dragi pozvao je danas, na početku samita Grupe 20 najjačih ekonomija sveta u Rimu, na udvostručenje napora kako bi se najsiromašnijim zemljama dostavile vakcine protiv kovida 19.

Kako javlja AP, Dragio je istakao da je "moralno neprihvatljivo" to što je u bogatim zemljama vakcinisano 70 odsto ljudi, a u najsiromašnjim svega tri odsto.

On se založio za jačanje multilateralizma.

"Što se više suočavamo sa izazovima, to je jasnije da je multilateralizam najbolji odgovor u suočavnju s današnjim problemima, U mnogim slučajevima, to je jedini mogući odgovor", istakao je Dragi.

Glavne teme samita u Rimu, prvog licem u lice od početka pandemije, jesu klimatske promene, pandemija kovid-19 i određivanje minimalnog poreza kompanijama u svetu, a biće reči i o iranskom nuklearnom programu.

Sastanku jedino lično ne prisustvuju predsednici Rusija i Kine Vladimir Putin i Si Đinping, koji se učesnicima obraćaju video-pozivom.

Putin je, u svom obraćanju, pozvao zemlje G20 da ubrzaju uzajamno priznavanje vakcina protiv kovida 19.

On je dodao i da bi SZO brže trebalo da donosi odluke u vezi sa odobravanjem vakcina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa