Fokus

Putin apelovao na zemlje G20 da ubrzaju uzajamno priznavanje vakcina

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2021

-

13:59

Putin apelovao na zemlje G20 da ubrzaju uzajamno priznavanje vakcina
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je pozvao zemlje G20 da ubrzaju uzajamno priznavanje vakcina protiv kovida-19.

Putin, koji se putem video linka obratio učesnicima samita G20 u Rimu, rekao je i da bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da bude brža u donošenju odluka u vezi odobrenja vakcina, javio je Rojters.

On je naveo i da je Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku i budžet će biti u suficitu.

Prema njegovim rečima, u Rusiji je 2020. godine deficit budžeta porastao na četiri odsto usled ogromnih mera podrške stanovništva, malog i srednjeg biznisa i zdravstvenog sistema, prenosi Sputnjik. To je takođe omogućilo da se oporavi tržište rada.

„A ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku“, rekao je ruski lider.

Istovremeno je ukazao na to da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.

„Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u proseku iznosio 3,8 odsto BDP-a, u 2020. godini usled pandemije povećao se na 11,2 odsto, a ove godine, iako se smanjio, i dalje ostaje na prilično visokom nivou - 8,7 odsto. Želeo bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na SAD“, skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.

Ruski predsednik je upozorio da povećanje budžetskih deficita u različitim zemljama sveta preti visokom globalnom inflacijom.

„Prekomerno stimulisanje dovelo je do opšte nestabilnosti, porasta cena finansijskih sredstava i robe na pojedinim tržištima - energije, hrane i tako dalje. Osnovni uzrok tih pojava je ozbiljni budžetski deficit u razvijenim ekonomijama. To je glavni uzrok. To stvara rizik od visoke globalne inflacije u srednjoročnoj perspektivi, usled čega ne samo da se povećavaju rizici od smanjenja poslovne aktivnosti, nego se učvršćuje i produbljuje nejednakost“, konstatovao je Putin.

Sastanak lidera G20, 16.po redu, održava se danas i sutra u Rimu. Zbog epidemiološke situacije ruski predsednik Vladimir Putin učestvuje onlajn oba dana samita.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet