Evropa

Radnici Amazona u Nemačkoj najavili štrajk zbog loših uslova i plata

Komentari

Autor: Euronews

01/11/2021

-

20:02

Radnici Amazona u Nemačkoj najavili štrajk zbog loših uslova i plata
Amazon - Copyright Tanjug/AP/Michel Spingler

veličina teksta

Aa Aa

Radnici kompanije Amazon, na sedam lokacija širom Nemačke, najavili su ove nedelje štrajk zbog tekućeg spora oko plata i uslova u kojma rade. Oni navode da njihova primanja nisu ni približno ista kao kod radnika sličnih kompanija. Međutim, i pored najave da ova komapnija planira još dodatnih 5.000 radnika, nema naznaka da će se ispuniti zahtevi onih koji već tu rade.

Inače, u nedelju, drugi po veličini nemački sindikat pozvao je radnike da napuste skladišta prvog i drugog novembra, optužujući kompaniju da ne ispunjava industrijske standarde za povećanje plata.

"Neprihvatljivo je da multinacionalna korporacija vredna milijarde zarađuje veliku svotu novca, a da opet odbija da svojim zaposlenima poveća plate što je inače praksa u drugim kompanijama sa sličnom ili istom delatnošću", rekao je Orhan Akman iz ovog sindikata.

Iz kompanije Amazon su u izjavi za Rojters rekli da su pravdali iznos plata koji isplaćuju svojm radnicima.

"Ovde niko ne zarađuje manje od 12 evra bruto zarade po satu, plus dobijaju dodatke", navode iz kompanije i dodaju da je minimalna zarada u Nemačkoj 9,60 evra po satu.

"Pod pritiskom štrajkova, Amazon je povećavao plate nekoliko puta godišnje. Uprkos tome, i dalje svoje radnike plaća manje od kompanija koje su mu slične, a povećanja se podrazumevaju koletivnim ugovorom koji smo potpisali", navodi Akman.

Sindikat je takođe pozvao na štrajkove zbog odbijanja Amazona da prizna lokalne kolektivne ugovore koji se odnose na radnike u maloprodaji i sektoru isporuke. 

Inače, Nemačka je drugo najveće tržište ove firme. U martu je kompanija najavila da će zaposliti još 5.000 radnika, čime će ukupan broj stalnog osoblja u ovoj zemlji dostići 28.000 zaposlenih.

 

Komentari (0)

Evropa