Evropa

Korona hara u Hrvatskoj: Skoro 7.000 zaraženih, potvrđen delta plus soj, uvode se nove mere

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

11:51

Korona hara u Hrvatskoj: Skoro 7.000 zaraženih, potvrđen delta plus soj, uvode se nove mere
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema poslednjem preseku epidemiološkog stanja Hrvatska je i danas oborila neslavni rekord po broju novozaraženih koronavirusom, kojih je 6.932, što je broj aktivnih infekcija povećalo na 28.541.

Testirano je više od 15.000 uzoraka.

Među njima je 1.711 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 231 pacijent, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Prijavljeno je 36 preminulih pacijenata.

U Hrvatskoj je juče registrovano više od 6.300 novozaraženih, što je najviše u jednom danu od početka pandemije.

U Hrvatskoj je registrovan prvi delta plus soj virusa, što je izazvalo zabrinutost stručnjaka.

Uvode se nove mere

Hrvatska od sutra uvodi nove zaštitne mere protiv širenja koronavirusa, a one se odnose na proširenje kovid potvrda na državne i javne službe i sve one koji odlaze u te službe, kao i škole i na dozvoljeni broj prisutnih na okupljanjima.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da su ključna tri pravca delovanja: postići što veću procepljenost, uvesti ograničenja za okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslova, koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom potvrdom.

On je rekao da se ograničavaju okupljanja, a zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 osoba, osim ako se radi o događanju na kojem učestvuju samo osobe sa EU digitalnom kovid-potvrdom. Pooštravaju se mere za održavanje svih događanja gde će uz digitalnu potvrdu za učešće biti obvezno korištenje medicinske maske.

Ostaje na snazi mera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne covid-potvrde, rekao je Božinović. Sva okupljanja mogu trajati do ponoći, a izuzetak su bioskopske projekcij, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju da traju do 2 iza ponoći, a svi prisutni moraju da imaju kovid potvrde.

Božinović je rekao da će kovid potvrde narednih dana biti uvede u državnim i javnim službama i odnosiće se na sve državne službenike, lokalne i regionalne, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili samouprave. Ova odluka će stupiti na snagu 15. novembra, a potvrde će morati da imaju i oni koji odlaze u te institucije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa