Evropa

Bivši Makronov telohranitelj osuđen na tri godine zatvora: Tukao demonstrante i nelegalno imao policijsku značku

Komentari

Autor: Euronews

05/11/2021

-

15:58

Bivši Makronov telohranitelj osuđen na tri godine zatvora: Tukao demonstrante i nelegalno imao policijsku značku
Bivši Makronov telohranitelj osuđen na tri godine zatvora: Tukao demonstrante i nelegalno imao policijsku značku - Copyright AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Bivši telohranitelj francuskog predsednika Emanuela Makrona, Aleksandre Benala, osuđen je na tri godine zatvora zbog napada na demonstrante na maršu u Parizu. Benala je izazvao reakcije javnosti kada se pojavio snimak na kom se vidi kako udara muškarca i vuče ženu tokom majskih protesta 2018. godine.

Na snimku se vidi kako nosi policijsku kacigu i značku, a sud u Parizu mu je u petak izrekao zatvorsku kaznu zbog nasilja na protestu i nelegalnog nošenje policijske značke.

Njegovi postupci doveli su do velike političke krize za francusko predsedništvo jer se ispostavilo da je Benala bio suspendovan na dve nedelje nakon što se video pojavio, ali da je posle toga nastavio da radi za Makrona, prenosi Euronews.

Benala je čak asistirao u paradi pobede nakon što je reprezentacija Francuske osvojila Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine, vozeći se autobusom sa ekipom niz Jelisejska polja na Dan Bastilje. 

Protiv njega je u julu te godine pokrenuta istraga, a nakon pritiska javnosti dobio je otkaz na radnom mestu u predsedničkom kabinetu.

Makron isprva nije komentarisao ovaj skandal, da bi naposletku izjavio kako je "samo on odgovoran za ovaj slučaj". Njegov rejting je opao nakon čitave situacije.

Benala je takođe proglašen krivim za lažno korišćenje diplomatskog pasoša nakon otpuštanja, pravljenje lažnog dokumenta za dobijanje službenog pasoša i ilegalno nošenje oružja 2017.

Komentari (0)

Evropa