Evropa

Semafor i dalje ne svetli: Iza kulisa koalicionih pregovora u Nemačkoj spor oko pozicije ministra finansija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, Reuters

06/11/2021

-

08:09

Semafor i dalje ne svetli: Iza kulisa koalicionih pregovora u Nemačkoj spor oko pozicije ministra finansija
Kristijan Lindner, Olaf Šolc i Analena Berbok - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od mesec dana od kako su održani parlamentarni izbori, nova koaliciona vlada u Nemačkoj još nije formirana. Iako su pregovori za takozvanu "semafor" koaliciju zvanično otpočeli, a tri stranke postavile okvir za saradnju, konkretan dogovor nije postignut, a pregovore koji se održavaju iza zatvorenih vrata mogle bi da zakomplikuju suprotnosti između stranaka po nekoliko pitanja.

Izbori su održani 26. septembra i na njima je najviše glasova dobila stranka Socijaldemokrata koje predvodi Olaf Šolc, koji je i najizvesniji i naslednik Angele Merkel na mestu kancelara. 

S obzirom na to da SPD nema većinu u parlamentu, vladajuću većinu će morati da predvodi uz dve manje partije, a ovog puta računa da će to biti partija Zelenih, koja je završila na trećem mestu i Liberali (FDP) koji su bili četvrti.

Tri partije saglasile su se oko okvira saradnje, a proces je, barem u javnosti, izgledao veoma kolegijalno. Ipak, neka pitanja zasad deluju nepremostivo, a kako su preneli zapadni mediji, ključni spor odigrava se baš između Zelenih i FDP oko pitanja finansija.

Pregovori na testu

Skoro 300 pregovarača iz SPD, Zelenih i FDP počeli su sa susretima prošle nedelje kako bi iskristalisali potencijalni dogovor. Predstavnici tri partije podelili su se u 22 radne grupe koje pokrivaju različite teme od demokratije do klimatske krize.

Kada su prošlog meseca objavile da stupaju u formalne razgovore, tri partije su objavile i dokument na 12 strana sa okvirom saradnje koji je pokazao da preliminarni dogovor već postoji.

Ipak, iako određeni konsenzus postoji, u nekim slučajevima dogovor neće biti lak, a ključna kočnica su finansije i pozicija na čelu Ministarstva finansija.

Oporezivanje i javni dug su uvek bila neka od najspornijih pitanja u razgovorima između dve levo orijentisane stranke i FDP i to ne samo zbog žestoke bitke iza kulisa oko ministarstva finansija, piše Politiko.

Prošlog meseca su stranke navele da će zadržati takozvane "dužničke kočnice", koja ograničava javni dug na godišnji budžetski deficit ispod 0,35 odsto BDP. Bila je to značajna pobeda za FDP.

U prvobitnom koalicionom dokumentu navodi se da koalicija neće uvesti nikakve nove poreze na imovinu i neće povećati poreze kao što su porez na dohodak.

Tanjug/AP/Matthias Schrader, Michael Sohn, Adam Ihse/TT

 

Međutim, pitanje oporezivanja i dalje izaziva određene tenzije između FDP i njegova dva potencijalna koaliciona partnera. Za Zelene i SPD posvećenost nepodizanju taksi je već veliki ustupak, za FDP to nije dovoljno.

"Nema mnogo pomeranja u oblasti fiskalne politike, koja uključuje poreze, moram da budem iskren", rekao je prošle nedelje Robert Habek iz Zelenih.

I on i Šolc su naveli da institiranje FDP da ne bi trebalo da bude povećanja poreza uključujući i onog koji plaćaju bogati pojedinci znači da neće biti prostora za poreske olakšice za klase sa nižim primanjima. To je donelo oštar odgovor Volkera Visinga, generalnog sekretara FDP.

"Nigde nas ne vodi ako svaki pregovarač govori šta bi uradio kada bi mogao sam da vlada. Iako poreske olakšice nisu navedene u istraživačkom dokumentu, to ne znači da ne govorimo o tome", rekao je on.

Lider FDP Kristijan Lindner je takođe izrazio frustraciju zbog toga što "druge dve stranke rešavaju ovo pitanje" i rekao da želi da mogućnost smanjenja poreza ostane na stolu.

Izvan nemačkih granica, na dnevnom redu su i fiskalna pravila monetarne politike Evropske centralne banke. FDP promoviše nemačku štedlivost širom EU, dok su SPD i Zeleni otvoreni za koncept zajedničkog duga.

Osim toga, dve manje partije izgleda ne mogu da se usaglase oko toga ko bi trebalo da preuzme Ministarstvo finansija, piše Rojters.

Lider FDP Kristijan Lindner od početka nije krio želju da postane ministar finansija, a jedan od lidera Zelenih Robert Habek, dosad je izbegavao to javno da izrekne, ali je jednako posvećen da preuzme tu jednu od vodećih pozicij, tvrde izvori iz partije.

Inače, još neke od spornih tačaka, prema pisanju Politika, i to ne samo na relaciji Zeleni-FDP, tiču se klime, odnosno akcija u vezi sa emisijom štetnih gasova i i korišćenjem uglja, ali i spoljnom i bezbednosnom politikom, pre svega u vezi sa odnosom prema Rusiji i Kini, te izdvajanju finansija za NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa