Evropa

"Semafor" koalicija planira izmenu epidemiološkog zakona - ubuduće bez zaključavanja

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2021

-

12:45

"Semafor" koalicija planira izmenu epidemiološkog zakona - ubuduće bez zaključavanja
Izbori u Nemačkoj - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Takozvana "Semafor" koalicija, koju čine Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), Zeleni i Slobodarska stranka (FDP), planira, kada preuzme vladu, da izmeni epidemiološki zakon.

Na konferenciji za novinare stranke koje će formirati buduću vladu Nemačke, najavile su će pustiti da istekne rok nacionalnih epidemioloških mera, kao i izmenu zakona o zaštiti od epidemija.

Dirk Vize iz SPD kaže da dogovor tri stranke predviđa da ubuduće neće biti zaključavanja, a navode i da pokrajine treba same da odlučuju da li će zadržati pravila omogućavanja pristupa samo vakcinisanim i izlececnima, ili i negativno testiranima.

Da podsetimo, iako su pregovori za formiranje koalicije tek otpočeli, sve je izvesnije da će novu vladajuću garnituru u Nemačkoj činiti Socijademokrate (SPD), Liberali (FDP) i Zeleni.

Izbori u septembru su pokazali da se Nemačka trenutno suočava sa veoma razdeljenim političkim pejzažom. SPD je osvojila 25,7 odsto glasova, dok su CDU/CSU bili slabiji za nešto više od jedan odsto (24,1). Zeleni su završili na trećem mestu (14,8), a FDP na četvrtom (11,5 odsto).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa