Evropa

Klimatski protest u Parizu: Aktivisti postavili portrete Makrona, Džonsona, Bajdena, Ðinpinga i Putina

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2021

-

22:20

Klimatski protest u Parizu: Aktivisti postavili portrete Makrona, Džonsona, Bajdena, Ðinpinga i Putina
Tanjug/AP/Francois Mori - Copyright Tanjug/AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Stotine aktivista okupilo se danas ispred zgrade Gradske uprave u Parizu na protestu zbog neaktivnosti 10 zemalja sveta, najvećih zagađivača životne sredine, koji utiču na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Oni su postavili velike portrete francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačke kancelarke Angele Merkel, britanskog premijera Borisa Džonsona, predsednika Kine Si Ðinpinga, ruskog predsednika Vladimira Putina, brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, indijskog premijera Narende Modija, predsednika SAD Džozefa Bajdena, premijera Kanade Džastina Trudoa i bivšeg japanskog premijera Jošihide Suga uz transparent sa natpisom ''klimatska neaktivnost (jednako) zločin protiv života'', prenosi AP.

Tanjug/AP/Francois Mori

 

Protest u Parizu bio je jedan od mnogih koji su održani širom sveta, a nekoliko desetina hiljada ljudi marširalo je danas ulicama Glazgova, domaćina Konferencije UN-a o klimi (COP26), zahtevajući od vlada da preduzmu konkretne akcije kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva koja utiču na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Aktivisti optužuju političare da više govore nego što deluju jer nisu ni ispunili obećanja sa COP-a u Parizu 2015. godine kad su se prvi put obavezali da smanje emisije štetne gasove u svojim državama.

Tanjug/AP/Francois Mori

 

Klimatski protesti održani su danas i u drugim gradovima širom Evrope, uključujući London, Dablin, Kopenhagen, Cirih i Istanbul.

Samit COP26 održava se od 31. oktobra do 12. novembra u Glazgovu, a razgovore o klimi preuzeli su lideri civilnog društva na kraju nedelje govora vladinih zvaničnika i obećanja svetskih lidera o obustavi upotrebe uglja, kao i smanjenju ispuštanja metana i seče šuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa