Evropa

Evropska komisija: Lukašenko namamio migrante da dođu u Belorusiju

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

15:45

Evropska komisija: Lukašenko namamio migrante da dođu u Belorusiju
Aleksandar Lukašenko - Copyright Tanjug AP/Pavel Orlovsky/BelTA

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija optužila je danas predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da je "namamio" migrante da dođu u tu zemlju, pod lažnim obećanjem o lakom ulasku u Evropsku uniju, uz pomoć "nehumanog, gangsterskog pristupa".

Najmanje oko 2.000 migranata se trenutno nalazi na granici sa Poljskom, preneo je BBC.

"Po dolasku, oni se usmeravaju ka granicama i teraju da ilegalno uđu u Evropsku uniju", rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano, a Lukašenko je negirao da je upravljao problemom sa migrantima.

Lukašenko je okarakterisao je kao ucenu akcije Poljske da tenkove "leopard" prebaci na granicu sa Belorusijom, a nakon eskalacije krize između dve države izazvane pokušajima prodora ilegalnih migranata na teritoriju EU.

"Da se borimo protiv migranata sa 'leopardima'? Dobro smo upućeni u vojna pitanja i razumemo šta danas znači voditi rat sa ovim jadnim ljudima na granici Poljske sa Belorusijom i premeštati kolone tenkova. Jasno je da je to neka obuka ili ucena", izjavio je Lukašenko u intervjuu za ruski časopis "Nacionalna odbrana", a prenosi novinska agencija BelTA.

"U savremenom svetu, složite se, podizanje oružja je ravno smrti i samoubistvu. Naročito ovde, u centru Evrope i, šta više, u sukobu sa Belorusijom. Uvek se svi ratovi pokreću na ovom komadu zemlje i sve počinje odavde. Zar istorija ničemu ne uči?", zapitao je Lukašenko.

Članice EU, Poljska, Litvanija i Letonija se suočavaju sa pokušajima migranata da uđu na njihovu teoritoriju ilegalno.

Mnogi od njih su muškarci, ali ima žena i dece, uglavnom sa Bliskog istoka i još nekih delova Azije. Najviše pokušaja ulaska u Poljsku viđeno je kod graničnog prelaza Kuznica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa