Evropa

Sijarto: EU se suočava sa migrantskim pritiskom bez presedana

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

09:28

Sijarto: EU se suočava sa migrantskim pritiskom bez presedana
Ministar spoljnih poslova Mađarske - Copyright Tanjug AP/Tibor Illyes/MTI via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Evropska unija odlučila da uvede novi set sankcija pojedinim beloruskim državljanima i kompanijama, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da se EU suočava sa "migrantskim pritiskom bez presedana", rekavši da je evropski blok već bio "pod opsadom sa juga, jugoistoka i istoka".

On je rekao da je Višegradska grupa takođe održala specijalan sastanak, gde su Češka, Slovačka i Mađarska ponudile pomoć Poljskoj, preneo je MTI.

Kada se Mađarska suočila sa sličnom situacijom 2015. godine, ostale zemlje grupe V4 su pomogle, dodao je mađarski ministar.

Kada je reč o pritisku migranata sa juga, Sijarto je naglasio da je važno da se unaprede uslovi življenja, umesto podržavanja emigracija iz problematičnih afričkih zemalja.

Mađarska daje svoj udeo kada je reč o takvim naporima, dodao je, napominjući da će do kraja 2023. godine Budimpešta doprineti sa 80 vojnika u evropskoj Takuba radnoj grupi koja se bori protiv militanata povezanih sa takozvanom Islamskom državom u Maliju.

Sijarto je takođe apleovao na EU da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u blok, rekavši da Mađarska od Brisela očekuje da počne pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i da otvori bar dva pristupna poglavlja sa Srbijom pre kraja ove godine.

"Svako ko blokira ovo, mora da podnese odgovornost za štetu istorijskih razmera koje će izazvati u ovom regionu", naveo je Sijarto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa