Evropa

Pahor: Evropska ideja je najbolja stvar koja se dogodila na kontinentu

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2021

-

20:25

Pahor: Evropska ideja je najbolja stvar koja se dogodila na kontinentu
Pahor: Evropska ideja je najbolja stvar koja se dogodila na kontinentu - Copyright Tanjug/STA/Danijel Novakovič

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački predsednik Borut Pahor i njegovi nemački i portugalski kolege Frank-Valter Štajnmajer i Marselo Rebelo de Souza, istakli su značaj evropskog jedinstva i evropske ideje na današnjem sastanku u Sloveniji.

Evropska ideja je "najbolja stvar koja se dogodila na evropskom kontinentu", rekao je Pahor novinarima, dodajući da je treba negovati, prenosi slovačka agencija STA.

"Slovenija je proevropska zemlja koja je svoje stvaranje pre 30 godina privezala za ideje demokratije i Evrope. To nas mora voditi kada smo na čelu 27", rekao je slovenački predsednik, govoreći o predstojećem predsedavanju te zemlje EU.

De Souza je kao predstojeće izazove pomenuo digitalizaciju, mlade i ulogu EU u svetu.

Tanjug/STA/BOR SLANA

 

 

On je kazao da će Portugal, koji je trenutno predsedavajući, predati ove zadatke Sloveniji u julu i da je uveren da će slovenačko predsedavanje biti važno za Evropu i svet.

Naglasio je da je tokom predsedavanja Nemačke i Portugala učinjeno nekoliko značajnih koraka ka jedinstvu u EU, uključujući paket oporavka od pandemije, poboljšanja u zdravstvu i dogovor o zelenom digitalnom sertifikatu.

Štajnmajer je izdvojio finansijski paket, rekavši da je usvojen samo zato što su određene zemlje napravile korak unazad. Ako je EU uspela da to postigne, uspešno će se boriti i sa budućim izazovima, smatra.

On je dodao da nije važno samo finansiranje, već i posvećenost evropskoj ideji i da će to omogućiti EU da iz krize izađe jača.

Nemački predsednik se prisetio kako su u prošlosti države članice često imale različite stavove, ali je dodao da postoji okvir koji im omogućava da pronađu zajedničko rešenje.

Nemačka, Portugal i Slovenija čine trenutno predsedavajući trio zemalja.

De Souza ostaje u Sloveniji do utorka, nastavljajući zvaničnu posetu.

 

Komentari (0)

Evropa