Evropa

Nemačka na pragu "semafor" koalicije, dogovor sledeće nedelje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico

17/11/2021

-

14:57

Nemačka na pragu "semafor" koalicije, dogovor sledeće nedelje?
Kristijan Lindner, Olaf Šolc i Analena Berbok - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri stranke koje će najverovatnije činiti sledeću nemačku koalicionu vladu blizu su sklapanja sporazuma, saopštili su predstavnici ovih partija, a imena potencijalnih ministara mogla bi da budu poznata već sledeće nedelje.

"Cilj je vrlo jasan, da imamo gotov koalicioni sporazum u narednoj nedelji. Napredovali smo brže u određenim oblastima nego što smo se nadali", rekao je Lars Klingbel, generalni sekretar Socijaldemokrata (SPD).

Podsetimo, SPD će ući u potencijalnu koaliciju sa Zelenima i Liberalima (FDP).

Volker Vising iz FDP istakao je "veoma dobar napredak" u pregovorima u ponedeljak, napomenuvši da on predstavlja bazu za "koalicioni dogovor o kom može da se razgovara sledeće nedelje".

I Klingbel i Vising, kao i Mihael Kelner, predstavnik Zelenih, pohvalio je konstruktivnu i dobru atmosferu u kojoj su održavani razgovori u kojima je učestvovalo 300 političara iz ove tri partije i koji su radili na postizanju kompromisa u ukupno 22 oblasti, prenosi Politiko.

Potencijalna "semafor" koalicija se nada da će partije postići dogovor do kraja meseca, tako da bi aktuelni ministar finansija Olaf Šolc mogao da preuzme ulogu kancelara od Angele Merkel (CDU), te da nova vlada položi zakletvu u nedelji od 6. decembra.

Podsetimo, pre četiri godine su pregovori oko "semafor" koalicije propali kada je lider FDP Kristijan Lindner odustao od razgovora, a Nemačka ušla u političku krizu, te je trenutna vlada konačno formirana tek u martu 2018. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa