Biznis vesti

Nemačka: Očekuju se veći budžetski prihodi od poreza

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

17:07

Nemačka: Očekuju se veći budžetski prihodi od poreza
Nemačka: Očekuju se veći budžetski prihodi od poreza - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri stranke koje rade na formiranju nove nemačke koalicione vlade računaju na vanredne prihode od poreza za finansiranje nekih od svojih izbornih obećanja, kao što su veća javna ulaganja u zaštitu klime, pokazuju današnje zvanične procene.

Savezna vlada očekuje da će njeni poreski prihodi od 2021. do 2025. godine biti za 71,7 milijardi evra iznad prethodnih projekcija, jer efekti oporavka od pandemije i ukupne inflacije podižu prilive od poreza, navodi se u dokumentu koji su sastavili zvaničnici nemačkog Ministarstva finansija u saradni s poreskim stručnjacima, izveštava Rojters.

Procenjuje se da će na svim nivoima vlasti, uključujući vlade pojedinačnih nemačkih država kao i opštine, poreski prihodi od 2021. do 2025. godine biti za 179 milijardi evra veći od projektovanih u maju.

Vršilac dužnosti ministra finansija i budući nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da bolji poreski prihodi od očekivanih i dosadašnji razgovori između tri stranke o formiranju nove vlade povećavaju šanse za sklapanje koalicionog sporazuma ovog meseca.

"Naredna nemačka vlada može da gradi svoju buduću politiku na solidnim javnim finansijama zahvaljujući boljim poreskim prihodima od očekivanih i ekonomskom oporavku nakon pandemije", rekao je Šolc novinarima, predstavljajući ažurirane vladine procene poreskih prihoda.

Dodao je da u budžetu "postoji veliki manevarski postor koji je sada čak postao malo veći".

"Želimo da dalje podržimo ovaj trend s rekordnim ulaganjima u digitalizaciju, naučna istraživanja i zaštitu klime", naveo je on.

Na pitanje da li očekuje da će tri stranke sada lakše prevazići političke razlike i zaključiti koalicioni sporazum pre kraja ovog meseca, Šolc je odgovorio da je od početka bio ubeđen u to i da je njegova uverenost u postizanje sporazuma sada postala još jača.

Komentari (0)

Biznis