Evropa

Švedska uvodi potvrde o vakcinaciji za događaje sa više od 100 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

18:03

Švedska uvodi potvrde o vakcinaciji za događaje sa više od 100 ljudi
Kovid propusnica - Copyright Tanjug/AP/Adrienne Surprenant

veličina teksta

Aa Aa

Švedska vlada planira da uvede potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa kao uslov za učešće na događajima u zatvorenom prostoru gde prisustvuje više od 100 ljudi. Ovu meru preporučuju tamošnji zdravstveni zvaničnici, uz upozorenje na sve veći broj infekcija koje se očekuju u narednim nedeljama.

U većem delu Evropa primetan je porast broja novozaraženih u poslednjih nekoliko nedelja, a slično se očekuje i u Švedskoj, gde bi vrhunac novog talasa mogao da bude već sredinom decembra, prenosi Rojters.

Vlada je pripremila predlog propisa koji bit rebalo da bude predstavljen parlamentu sa ciljem da "vakcina propusnice" budu na snazi od 1. decembra, najavila je ministarka zdravlja Lena Halengren.

"Širenje infekcija se povećava u Evropi. Još nije primećeno u Švedskoj, ali nismo izolovani. Moramo da budemo spremni da koristimo sertifikate o vakcinaciji", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Oko 85 odsto svih Šveđana starijih od 16 godina primilo je jednu dozu vakcine, a 82 odsto je imunizovano sa dve doze ili više. Švedska trenutno ima najmanji broj pacijenata obolelih od koronavirusa u bolnicama i na intenzivnoj nezi u Evropskoj uniji, u odnosu na veličinu populacije, prema podacima sajta Our World in Data.

Komentari (0)

Evropa